КУЛТУРА

У ПОСЕТИ ГРАДОВИМА: УЖИЦЕ

Између Тесле, Тита и Крцуна

Највећа грешка оних што путују Ибарском и Златиборском магистралом ка Тари и Црној Гори јесте што најчешће само пројуре поред Ужица, града који крије „милион” тајни и посебних искустава за сваког путника и туристу. Представљамо вам само делић оног што смо успели да видимо током два прекратка дана, а ужичких чуда има довољно да се цео одмор проведе у том граду на реци Ђетињи

Стари град

     Стари град, смештен на стени која се стрмо спушта до реке Ђетиње, највидљивија је атракција Ужица. Путници који Златиборским путем иду ка тој планини или даље, ка Мокрој гори, виде издалека утврђење исклесано у камену. Изграђено у 14. веку за потребе породице Војиновић која је владала тим крајем, а касније је у њему био смештен турски окупациони гарнизон. Кнез Михаило је Турке одатле 1862. протерао, али по споразуму којим је договорен одлазак Османлија, тврђава је морала да буде порушена након тога. Експлозив је учинио своје, али добар део је остао па се и данас може видети величина и замислити лепота грађевине у оно време.
     Тврђава је била прилично запуштена дуги низ деценија: тек пре две године почело је рашчишћавање, а ове године и рестаурација, прва после тридесет година. Постављени су заштитне ограде, осветљење и видиковац и за сада је Министарство културе само у тај, горњи део Старог града, уложило готово шест милиона динара. Потребно је још седамдесет милиона да би се исто тако уредили средњи и доњи део тврђаве, а од представника Општине Ужице ексклузивно сазнајемо о још неким великим плановима за ово здање.
     Градско руководство је дошло на идеју да се од Старог града учини још већа атракција за туристе тако што би будуће аутобуско стајалиште на Златиборском путу, одакле ће се пружати најлепши поглед на целу тврђаву, повезао висећим мостом или жичаром са самим утврђењем. Тиме би се путницима олакшало обилажење ове историјске знаменитости до које је аутобусима немогуће доћи из правца града, већ само колима (једва) и пешке. За тај пројекат град је заинтересовао Емира Кустурицу, који је предложио академика архитекту Брану Митровића да се побрине о будућем изгледу целог комплекса који већ постаје омиљено излетиште Ужичана.

Ужичка Република, стална поставка Народног музеја

     Дух Радивоја Папића, легендарног историчара и кустоса ужичког Народног музеја, и аутора поставке „Ужичка Република”, и даље се осећа у овом здању, јер је тек пре неколико дана отишао у заслужену пензију. На исти начин се у целом граду осећа дух партизанских борби из Другог светског рата и Ужичке републике, јединствене слободне територије створене у јесен 1941. када је већи део Европе био окупиран, или у пријатељском загрљају нацистичке Немачке.

(Опширније у нашем штампаном издању)
Пише: Срђан ЈОКАНОВИЋ
Фотографије: Жељко СИНОБАД
Објављено у броју: 3071
Остали текстови из рубрике КУЛТУРА:
- Између Тесле, Тита и Крцуна
Претражи сајт:

Најновији број у електронском облику


Најновији број НА КИОСЦИМА


Политика а.д, Цетињска 1, 11000 Београд, Србија /Телефон: (+381 11) 3373-031, 3373-082 / Факс: (+381 11) 33-73-155
Регистровано код агенције за привредне регистре БД 45192 / ПИБ: 100002524 / Матични број: 07021747
Текући рачун: 205-16454-02 Комерцијална банка а.д. Београд
Израда:
СК Програми


НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat