ДРУШТВО

КАКО ЋЕМО УПРАВЉАТИ ЗГРАДАМА

Све је лакше, ако платиш

У Србији је до сада регистровано око 3.600 стамбених јединица, а рок за регистровање и избор управника зграда истиче 12. децембра. Било да им је општина поставила принудног, или су станари сами изабрали професионалног управника, ево шта могу да очекују

        Много буке се подигло када је усвојен нови Закон о становању. Питања да ли ће професионални или принудни управници, и са којим аргументима, моћи да уђу у нечији стан, колико ће бити плаћени, са којим фирмама ће склапати послове и да ли је страх од могућих малверзација оправдан... највише је интересовало јавност у Србији.
        Уколико их ангажујете, њихов задатак је да вама буду на услузи и да оно што сте месецима јурили и чекали, ишли од шалтера до шалтера, звали једну по једну службу, обаве уместо вас. Ваше је само да издвојите одређену суму новца, а колико...то још увек нико не зна. Сазнаће се средином 2018. године када истиче законски рок за почетак примене новог Закона о становању. До тада, одговоре на нека питања нашем листу дао је Аљоша Кнежевић (46) професионални управник више зграда из Београда.
       
      Која су ваша задужења као професионалног управника?
       
        – Суштина је да сваки проблем стамбене заједнице, било које природе, правне или техничке, пријавите управнику. Чија је даља надлежност зависи од проблема. Уколико је комунални проблем решава се по комуналном процесу, ако је на техничком нивоу онда се иде на техничке ствари.

        Шта то значи? Уколико пукне водоводна цев у згради, на пример, станари то пријављују вама, а ви водоводу?
       
        – Ја пријавим фирми за одржавање, то је у већини случајева „Инфостан“. Стамбена заједница мора имати закључен уговор са фирмом за одржавање зграда. Иста је ситуација и када прокишњава кров или када инсталације нису у реду. Пријављују мени, а ја фирми за одржавање са којом зграда има уговор.
       

        Ко решава проблеме буке, немарности?
       
        – И то се пријављује професионалном управнику, а управник обавештава комуналну полицију и комунална полиција уводи комунални ред.
       
        Шта се подразумева под комуналним редом?
       
        – То је скуп норми које су прописане кућним редом, односно одлуком о кућном реду Скупштине Београда. Свака општина мора имати ту одлуку и водити се њоме.
       
(Опширније у нашем штампаном издању)
ПИШЕ: Љ.З. ТОМИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ: ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ
Објављено у броју: 3071
Остали текстови из рубрике ДРУШТВО:
- Све је лакше, ако платиш
- Испод Котленика, све дуњик до дуњика
Претражи сајт:

Најновији број у електронском облику


Најновији број НА КИОСЦИМА


Политика а.д, Цетињска 1, 11000 Београд, Србија /Телефон: (+381 11) 3373-031, 3373-082 / Факс: (+381 11) 33-73-155
Регистровано код агенције за привредне регистре БД 45192 / ПИБ: 100002524 / Матични број: 07021747
Текући рачун: 205-16454-02 Комерцијална банка а.д. Београд
Израда:
СК Програми


НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat