ЗДРАВЉЕ

Мистерија несталих беба и даље тресе Србију (2)

Умрла пре него што се родила

Сестра Иване Антонац-Биговић је на неонатологији била седам дана, до 4. септембра, када је на кућну адресу њених родитеља стигао телеграм који је гласио: „Примите наше саучешће, ваше дете је преминуло 4.9.1976. Болница сноси трошкове сахране“. Сем телеграма, родитељи нису добили потврду о смрти, нити отпусну листу како је дете лечено и колико дуго, нису позвани да дођу у болницу...

           Година 1976. месец август, сам крај. У породици Антонац жељно ишчекују Мирјанин порођај и долазак на свет другог детета, већ имају трогодишњег сина. Рађа се женско, два месеца раније. Здраво, црнокосо и дугокосо, врло грлато, бар по мајчином сећању. Због прераног доласка на свет истог дана је односе на неонатологију, а након седам дана родитељима на кућну адресу стиже телеграм „Примите наше саучешће, ваше дете је преминуло 4. септембра. Болница сноси трошкове сахране“. Може ли болница поднети и трошкове бола? Да ли је дете заита преминуло, где је сахрањено, где су потврде о смрти? Након четрдесет и једне године истину покушава да сазна Ивана Антонац-Биговић, најмлађе дете у породици.
         – Моја мајка се породила 29. августа 1976. у тадашњој Железничкој болници, сада КБЦ „Драгиша Мишовић“. У болницу је примљена дан раније због благих контракција и оскудног крварења. Контракције, наводно, нису успели да зауставе и порођај је, по протоколу који сам добила из болнице, почео око 18 часова, завршен у 20. 30. Родила је здраво дете, без видљивих аномалија. Мајка је видела бебу, која је имала дугу, густу црну косу, била је чупавица. Како је порођај извршен пре времена, у седмом месецу, мајци је речено да ће дете пребацити на неонатологију, што је исти дан и учињено. Мајка је након два-три дана отпуштена из породилишта уз напомену да не долази у болницу јер је дете на интензивној нези и да ће обавештења добити телефоном. У наредних неколико дана кад год је звала рекли би јој да је дете у стабилном стању, и да одржава млеко, да је беба јака и да ће се извући. Акценат је био на томе да мајка обавезно одржава млеко, што је она и радила. У два наврата је била у болници, али јој није било дозвољено да види дете.
         
          Пре него што су родитељима јавили да је дете преминуло, колико је оно дана провело у болници?
         
         – Сестра је на неонатологији била седам дана, до 4. септембра, када је, по телеграму из болнице, преминула.
         
          Јесу ли родитељи добили неку потврду о смрти ћерке, о томе где је сахрањена?
         
          – Сем телеграма, родитељи нису добили апсолутно никакав други документ који би потврдио смрт детета. Нису позвани да дођу у болницу, нису добили потврду о смрти, нити отпусну листу како је дете лечено и колико дуго.
         
(Опширније у нашем штампаном издању)
ПИШЕ Љ.З.ТОМИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ ВЛАДИМИР МАРКОВИЋ
Објављено у броју: 3071
Остали текстови из рубрике ЗДРАВЉЕ:
- Умрла пре него што се родила
Претражи сајт:

Најновији број у електронском облику


Најновији број НА КИОСЦИМА


Политика а.д, Цетињска 1, 11000 Београд, Србија /Телефон: (+381 11) 3373-031, 3373-082 / Факс: (+381 11) 33-73-155
Регистровано код агенције за привредне регистре БД 45192 / ПИБ: 100002524 / Матични број: 07021747
Текући рачун: 205-16454-02 Комерцијална банка а.д. Београд
Израда:
СК Програми


НАСЛОВНА ЛИСТАЊЕ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ ћир / lat