Društvo


Dijaspora uči
srpski

04 dijaspora

Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava” iz Beograda, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova,Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, organizovao je Letnju školu „Sveti Sava“ - školu srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije, u julu ove godine. Kako vrelo leto i školski raspust učiniti jedinstvenim i  nezaboravnim  pokazao je ostvaren program ove Škole koja traje od 1995. godine.

         Ovogodišnji polaznici bili su deca i mladi iz Albanije, Italije, Kanade, Francuske i Srbije. Najveći broj dece iz Srbije bio je iz OŠ „Miloje Vasić“ i OŠ „Jovan Miodragović“ iz Beograda. U centru Beograda, u Domu učenika  „Jelica Milovanović“, u Krunskoj 8, gde su deca iz dijaspore i smeštena, i u učionicama pod vedrim nebom, smenjivali su se časovi srpskog jezika, književnosti i mnogobrojni znameniti kulturni poslenici.U popodnevnim satima organizovane su šetnje  Beogradom, a poseban utisak ostavila je poseta Hramu Svetog Save i muzejima- Nikole Tesle, Vuka, Dositeja, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja srpske diplomatije. Posetili su i istorijske i kulturne spomenike  na Kalemegdanu, Avali, a svako veče bilo je ispunjeno druženjem sa piscima, pevalo se i igralo na poselima, uz kuvani kukuruz i najslađe lubenice, slavili su se rođendani... Nastavnice Milena Mitrović, Branka Popović i Milena Aleksić pod vođstvom profesorke Radmile Kunčer, direktorke Letnje škole „Sveti Sava”, kao da su se  utrkivale u svojoj kreativnosti.

  Prvog dana rada, 15. jula, rad Letnje  škole „Sveti Sava” svečano je otvorila gospođa Radmila Sarić, zamenica predsednika Opštine Vračar, koja je, između ostalog, rekla: „Radujem se što mogu da otvorim početak rada ove jedinstvene škole i upoznata sa njenim  programom, željno ću iščekivati vašu završnu svečanost kada će se videti neki od vaših plodova rada. Želim  vam  uspešno  učenje srpskog jezika i ćirilice, nezaboravna druženja u Beogradu i na ovom našem  prelepom  Vračaru.

         Poseta Ministarstvu spoljnih poslova i Muzeju srpske  diplomatije, odisala je srdačnošću i dobrotom koja se najiskrenije može doživeti najčešće, samo u radu sa decom, pa i u ovako važnoj  državnoj  instituciji Vlade Republike  Srbije. Za to je veoma zaslužna ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, koja je primila grupu od tridesetoro dece i omladine, kao i nastavno osoblje Letnje škole „Sveti Sava“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Tekst i foto: Srećko STOJKOVIĆ www.serbijaworld.info