POLITIKA


Ključna uloga
Vašingtona

Aktuelno

Ovo će biti nova faza dijaloga, koja treba da vodi ka normalizaciji i pomirenju u korist dva naroda, ali i – celog regiona!

Da danas pitate prolaznike na ulici bilo kog grada u Srbiji čije su ovo reči, verujemo da bi ih pripisali onom od koga su i do sada nebrojeno puta čuli reči „dijalog“, „pomirenje“, „region“, dakle, Aleksandru Vučiću. Međutim, i na opšte iznenađenje, izrekao ih je Hašim Tači, bivši čelnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, a od prošlog februara predsednik takozvane Republike Kosovo. Izjava je data novinarima posle neformalnog sastanka koji je, posle gotovo pola godine neviđanja, za njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu upriličila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini. Da cela stvar bude još zanimljivija, uoči odlaska u Brisel, Tači se javno na „tviteru“ pohvalio kako je telefonom pozvao Vučića da mu čestita na izboru za predsednika Srbije ( po Ustavu Republike Srbije, Vučić je i njegov predsednik), a po povratku iz Brisela je u intervjuu za američki „Ej-Bi-Si njuz“, kako je prenela prištinska „Gazeta ekspres“, ustvrdio da će  dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako je rekao, istorijski sporazum dve strane!

Ni Tačijeve reči, ni ponašanje, a posebno očigledna namera da baš on bude ključni igrač sa albanske strane koji će dovesti do „istorijskog sporazuma i pomirenja dva naroda“ nisu naišli na podršku mnogih prištinskih političara, pa čak i njegovih saboraca i po oružju i po politici. Tako je Demokratski savez Kosova (DSK) dosadašnjeg premijera Ise Mustafe obznanio da sa zabrinutošću prati Tačijeve napore „koje je nametnuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bude deo dijaloga u Briselu“. Tači u dijalogu ima cilj da ostvari sopstvene, a ne državne interese, kažu u DSK, te oni smatraju da bi „dijalog u kojem posreduje EU, uz nezamenljivo prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, trebalo da vodi buduća Vlada“. Kandidat za premijera koalicije okupljene oko DSK Avdulah Hoti saopštio je da je pozvao sve političke stranke da se pridruže DSK u sprečavanju da Tači vodi  briselske razgovore. Hoti je najavio i novu platformu za dijalog Beograda i Prištine, prenosi portal „Kossev“. 

M. STAMATOVIĆ