Viva


Rađanje je
suština života

- Ženi je dat potencijal da može da ima koliko god hoće dece, ukoliko pravilno koristi svoje jajne ćelije - tvrdi akademik prof. dr Nebojša Radunović. - Ali, ako dugo odlaže trudnoću, njeni jajnici dobijaju indirektnu poruku da nisu potrebni i polako se smežuravaju
Trudnica

Stanovništvo u Srbiji spada  među najstarije na svetu, a u prilog tome govori i činjenica da svake godine nestane jedna opština veličine Ćuprije. I ako se tako nastavi, demografi upozoravaju da bi broj stanovnika Srbije 2060. mogao da se svede na 4,9 miliona, kao što je na primer bilo 1927. Međutim, da bi se ostvarila prosta reprodukcija, potrebno je da svaka žena rodi dvoje dece, statistički gledano. Nažalost, svake godine je 40.000 rođenih manje nego umrlih, a žene se odlučuju da rađaju sve kasnije, najčešće između 30. i 34. godine.

Mnogi će ove podatke opravdati pozivajući se na ekonomsku krizu, manjak novca, veliku nezaposlenost, te odbijanjem mladih da odrastu i prihvate odgovornost. Nove generacije tridesetogodišnjaka i dalje žive sa svojim roditeljima, koji se žrtvuju kako bi njihovi naslednici uživali „ako već oni nisu mogli“.  Još ako se ovoj „ideologiji srećnog deteta“ doda i promovisanje modela čistog uživanja u životu, pre svega putem filma i ostalih medija, onda ni ne čudi što „mladi“ u 40-tim godinama i dalje veruju da je sazrevanje i preuzimanje odgovornosti za porodicu i potomke – vrlo zahtevno, naporno i neprivlačno.

Jasmina Vujadinović