Zabava


Grčka iz
uspomena

06 putopis

Sigurno se većina seća letovanja u Grčkoj, od pre 20 i više godina. Sa setom obnavljamo uspomene kako je sve bilo, dok svetski turistički mlin, nije samleo i ovu našu „večnu odmorašku destinaciju”, o kojoj smo maštali i žudeli čitave godine. Šetati se pored mora i prelepih plaža u večernjim satima, gde vas ne vuku (i bukvalno) za rukav, da uđete u svaki restoran, kao što je to sada običaj, u mnogim turističkim mestima. Ne, već da vas dostojanstveno, gazda, poziva na čašu hladnog vina, dvopek, sa domaćim maslinovim uljem, a tu je i sir, crne masline, paradajz i luk, uz obilje peršuna i raspituje se za vašu porodicu, majku, oca, braću ili sestre. Posle tri dana, ste već prijatelj sa: Jorgosom, Nikosom ili već koje ime nosi vaš novi „frend za čitav život”. Koji će vas i zaista posetiti u zimskom periodu, u zahuktalom i pod snegom ušuškanom Beogradu, ne bi li vam doneo pozdrave svoje familije, ali i slane srdele, maslinovo ulje i naravno flašu čuvenog „Muskata sa Limnosa”.

         Upravio to, da se posle tri dana, svi znate na korzou, da gazde restorana, sa ljupkim crveno ili plavo– belim kariranim stolnjacima, znaju ko ste i odakle ste. Da vam lokalni sladoledžija,  i ne pitajući, stavlja u kornet, ili na keks, omiljene kugle sladoleda, su sećanja na koje imate pravo, i uvek iznova tragate za njima. Ipak, odmor, kao iz naših sećanja, postoji i sada, na jednom malom vulkanskom ostrvu, u severnom delu Egejskog mora, „ispod” Tasosa i u blizini Halkidikija, na sredokraći  između obala Grčke i Turske, a zove se Limnos.

         Limnos je malo ostrvo, sa svega 17 hiljada stanovnika, a krase ga  dugačke plaže, zaklonjeni zalivi i panorama vulkanskih stena, ukrašena malim brdima i tradicionalnim selima, sa živopisnim kamenim kućicama. Istorija kaže, da je još od 800. godine, pre nove ere, ostrvo bilo naseljeno Tračanima, kada su ga osvojili Grci. Zanimljivost je da je bilo pokoravano od svih sila istorije, kako su se smenjivali: Persijanci, Rimljani, Venecija i Turska da bi nakon  ratova na Balkanu, konačno oslobođeno i pripojeno Grčkoj. Neka vas ne zavaraju ogoljeni, pomalo mesečevi pejzaži, sa fotografija na internetu, jer zelenila i mnoštvo maslinjaka, kao i nasada pomorandži ali pre svega vinove loze, ima u izobilju. Tako je lokalni muskat sa Limnosa (vino uz dodatke smokava i naradži), postalo zaštitni znak ovog sjajnog ostrva.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

D.K.–I. Foto: „Odeon VT”