ПАРАДА ФАРАОНА У КАИРУ
А шта би на то рекао Тутанкамон

Египат је 3. aприла одржао спектакуларну параду која је послужила као рам за транспорт 22 мумије кроз главни град Каира, до њиховог новог „вечног“ почивалишта у Националном музеју египатске цивилизације.

Упркос позиву државних званичника да спектакл „не-питај-колико-кошта“ прате од куће, у директном преносу националне телевизије или на друштвеним мрежама, мноштво људи се окупило да лично присуствује транспорту осамнаест краљева и четири краљице у нови загробни дом. „Златна парада“ прешла је за сат времена пут дуг седам километара, од Египатског музеја отвореног 1902,  где су мумије биле до сада смештене до новог Националног музеја који је отворен пре четири године.

Власти су затвориле путеве дуж Нила и под јаким обезбеђењем, мумифицирани остаци фараона и других чланова краљевских породица, поређаних по старости,  превезени су у климатизованим, посебно дизајнираним капсулама напуњеним азотом, на возилима са ојачаним амортизерима украшеним крилима и другим фараонским обележјима, како би изгледала попут древних чамаца који су превозили преминуле фараоне до њихових гробница.

Према Министарству за антиквитете и туризам, већина мумија потиче из древног Новог краљевства, које је владало Египтом између 1539. и 1075. године пре нове ере. На челу поворке је био Таа Други Храбри, династијски владар из 17. века пре нове ере, а на зачељу Рамзес Девети из 12. века пре нове ере.  У поворци је била и мумија Рамзеса Другог, једног од најчувенијих и најпознатијих фараона у Египту који је владао 67 година и остао упамћен по потписивању првог познатог мировног споразума у историји, као и краљице  Хатшепсут, једине жене-фараона која је крунисана са свим почастима као краљеви и носила лажну браду како би надваладала традицију која је женама дозвољавала да играју само споредне улоге у краљевској хијерархији.

Мумије, које су проглашене националним благом, првобитно су биле сахрањене пре око три хиљаде година у тајним гробницама у Долини Краљева и у близини археолошког налазишта Деир ел Бахри. Обе области се налазе у околини  данашњег Луксора, града на југу Египта. Мумије су откривене 1881. и 1898. године у два скровишта, у рушевинама древне престонице Тебе. Након ископавања, мумије су до Каира стигле Нилом, на чамцима. Неке су биле изложене у стакленим витринама, друге су чамиле у складиштима. Остаци Рамзеса Другог су 1976. године пребачени у Париз где су француски научници урадили обимну рестаурацију чувене мумије.

„Златна парада фараона“ део је напора египатске власти да врати стране туристе. Туристичка индустрија је доживела два тешка ударца током последње деценије. Први пут је поклекла још 2011. због протеста грађана против владавине Хоснија Мубарака који је тада и збачен са власти, а други нок-даун јој је задао ковид 19.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању