PARADA FARAONA U KAIRU
A šta bi na to rekao Tutankamon

Egipat je 3. aprila održao spektakularnu paradu koja je poslužila kao ram za transport 22 mumije kroz glavni grad Kaira, do njihovog novog „večnog“ počivališta u Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije.

Uprkos pozivu državnih zvaničnika da spektakl „ne-pitaj-koliko-košta“ prate od kuće, u direktnom prenosu nacionalne televizije ili na društvenim mrežama, mnoštvo ljudi se okupilo da lično prisustvuje transportu osamnaest kraljeva i četiri kraljice u novi zagrobni dom. „Zlatna parada“ prešla je za sat vremena put dug sedam kilometara, od Egipatskog muzeja otvorenog 1902,  gde su mumije bile do sada smeštene do novog Nacionalnog muzeja koji je otvoren pre četiri godine.

Vlasti su zatvorile puteve duž Nila i pod jakim obezbeđenjem, mumificirani ostaci faraona i drugih članova kraljevskih porodica, poređanih po starosti,  prevezeni su u klimatizovanim, posebno dizajniranim kapsulama napunjenim azotom, na vozilima sa ojačanim amortizerima ukrašenim krilima i drugim faraonskim obeležjima, kako bi izgledala poput drevnih čamaca koji su prevozili preminule faraone do njihovih grobnica.

Prema Ministarstvu za antikvitete i turizam, većina mumija potiče iz drevnog Novog kraljevstva, koje je vladalo Egiptom između 1539. i 1075. godine pre nove ere. Na čelu povorke je bio Taa Drugi Hrabri, dinastijski vladar iz 17. veka pre nove ere, a na začelju Ramzes Deveti iz 12. veka pre nove ere.  U povorci je bila i mumija Ramzesa Drugog, jednog od najčuvenijih i najpoznatijih faraona u Egiptu koji je vladao 67 godina i ostao upamćen po potpisivanju prvog poznatog mirovnog sporazuma u istoriji, kao i kraljice  Hatšepsut, jedine žene-faraona koja je krunisana sa svim počastima kao kraljevi i nosila lažnu bradu kako bi nadvaladala tradiciju koja je ženama dozvoljavala da igraju samo sporedne uloge u kraljevskoj hijerarhiji.

Mumije, koje su proglašene nacionalnim blagom, prvobitno su bile sahranjene pre oko tri hiljade godina u tajnim grobnicama u Dolini Kraljeva i u blizini arheološkog nalazišta Deir el Bahri. Obe oblasti se nalaze u okolini  današnjeg Luksora, grada na jugu Egipta. Mumije su otkrivene 1881. i 1898. godine u dva skrovišta, u ruševinama drevne prestonice Tebe. Nakon iskopavanja, mumije su do Kaira stigle Nilom, na čamcima. Neke su bile izložene u staklenim vitrinama, druge su čamile u skladištima. Ostaci Ramzesa Drugog su 1976. godine prebačeni u Pariz gde su francuski naučnici uradili obimnu restauraciju čuvene mumije.

„Zlatna parada faraona“ deo je napora egipatske vlasti da vrati strane turiste. Turistička industrija je doživela dva teška udarca tokom poslednje decenije. Prvi put je poklekla još 2011. zbog protesta građana protiv vladavine Hosnija Mubaraka koji je tada i zbačen sa vlasti, a drugi nok-daun joj je zadao kovid 19.

 

Piše M. Stamatović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju