САГА О „ПУТИНОВОЈ ПАЛАТИ“
Афера која (ни)је уздрмала руског председника

Адвокат Алексеј Наваљни (44) ухапшен је на московском аеродрому „Шереметјево“ по слетању из Берлина, 17. јануара.  Враћао се са петомосечног лечења због наводног тровања хемијским отровом „новичеком“. Ухваћен је и одведен у затвор јер је, по московским званичницима, прекршио условну казну од три и по године коју је зaслужио због проневера.

Два дана потом, Наваљнијев Фонд за борбу против корупције (ФБК) објавио је двосатни документарни филм, заједно са резултатима његовог истраживања, под називом „Путонова палата“. Филм је на Јутјубу у једном дану погледало 22 милиона људи, за три дана већ је имао преко сто милиона прегледа.

У документарцу се говори о разгранатој корупцијској шеми повезаној, како се наводи, с Путиновом некретнином вредном 1,4 милијарде америчких долара. Наводно се Путин на почетку свог мандата договорио с руским олигарсима и бизнисменима милионерима да „донирају“ део својих прихода у инвестициону компанију, а да се затим 35 одсто тог износа пребаци на посебан рачун у Швајцарској. Од тог новца саграђен је Путинов дворац.

Очекивано, ФБК нуди и детаљан приказ дворца и споља и изнутра, као и имања око њега. Истина, ФБК не тврди да су његови чланови били на лицу места, већ каже да су од подизвођача добили детаљне нацрте грађевине, као и попис купљеног намештаја и фотографије узорака на подовима. Уз помоћ прикупљених докумената и фотографија израдили су 3Д модел ентеријера.

Тим ФБК тврди да су трошкови изградње отишли у небо због сталног реновирања. Одмах на почетку су се појавили проблеми са вентилацијом и високом влагом, због чега су оштећени и уништени многи делови луксузног ентеријера.

Према нацртима, сама палата је површине од скоро 18.000 квадратних метара, налази се у парку од 68 хектара, а величина имања је и до сто пута већа, 39 пута већа од Монака. Све то налази се на рту Икодопас, у близини црноморске луке и бањско-туристичког центра Геленџик. Имању је, наводно, припојено и земљиште које припада Федералној служби безбедности (ФСБ), величине 70 квадратних километара.

„Ово је попут државе у држави у којој влада вечни цар“, чује се Наваљнијев глас у филму. – Направљена је тако да нико не може да јој приђе с копна, мора или ваздуха. Хиљадама људи који раде у палати забрањено је да донесу чак и мобилни телефон с камером, али ми ћемо завирити у унутрашњост.

 

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању