ЗАВРШЕН ПЕКИНГ 2022
Афере трају: Камила Валијева – од овација до суза

Управо завршене Зимске олимпијске игре Пекинг 2022, по много чему су преседан, најпре као прве које су одржане у току пандемије какву нови свет никада раније није доживео. Овај велики спортски догађај, који је и планиран и одржан у сенци не само ковида 19, већ и политичких препуцавања, како водећих светских сила Кине, Русије, и САД, тако и бројних других државних и међународних институција – донео је и много узбуђења, како на теренима, тако и ван њих, на медијима, друштвеним мрежама, међу навијачима.

Оно што је свакако на понос организатору, јесте чињеница да упркос броју од око 10.000 присутних спортиста, новинара и спортских функционера, број заражених вирусом корона је од почетних 26 случајева до краја Игара сведен на – нулу. Такође, бројни светски извештачи дивили су се најновијој технологији, која је на овом спортском надметању, показала сву своју (над)моћ, како у погледу организације, преноса дешавања са терена, тако и кад је реч о визуелним и звучним ефектима, који су задивили публику.

И ако технологија није заказала, људски фактор, нажалост, јесте. На дан затварања овог броја „Илустроване Политике“ још се не зна да ли ће Камила Валијева, петнаестогодишња клизачица која је својим наступом у екипној конкуренцији обезбедила златну медаљу руској „Зборној команди“ – примити ово одличје, заједно са осталим руском клизачима и клизачицама.То се неће знати ни пошто ЛОИ буду затворене, јер ће се судски претрес поводом допинговања Валијеве, одржати тек пошто Олимпијске игре у Пекингу буду увелико завршене. Олимпијски званичници, како је саопштено, неће доделити медаљу, док се не разреши овај случај.У тренутку писања овог текста, тек се прати Камилин појединачни наступ на Играма, пропраћен великим медијским и јавним притиском, што је младу спортисткињу у једном тренутку, очекивано, довело до психичке нестабилности.

Све је почело, бар за ширу јавност, осмог фебруара, када је наступ Камиле Валијеве одушевио свет. Она је извела потпуни четвороструки скок, као прва клизачица која је то учинила на ЗОИ (претходно их је било, али не на Олимпијади). Британска штампа јој је одмах наденула епитет „Госпођица савршенство“, а друштвене мреже су се усијале од комплимената. „Хвала ти, Камила Валијева, што чиниш овај свет лепшим“ – написао је на Твитеру холивудски глумац Алек Болдвин. „Ако Камилин наступ није инспирисао цео свет да се бави уметничким клизањем, онда не знам шта још људима треба“, рекао је троструки амерички шампион Џони Вир. А Робин Казинс, британски уметнички клизач и олимпијски шампион из Лејк Плесида 1980. каже: „Не знам како успева да има тако сензуалан наступ у овим годинама, осим што има сјајну технику. Изванредна је!“ И заиста, сви који смо имали прилике да гледамо Камилин грациозни и спектакуларни наступ, остали смо без текста пред њеним савршеним извођењем најтежих клизачких бравура.

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању