Сезона полена
АЛЕРГОЛОГИЈА

Боравак у природи током пролећа, који смо сви дуго чекали, на жалост, не прија свима, а како се чини, из године у годину, повећан је и број особа различитог узраста, које имају проблема са алергијама. Због симптома сличних прехлади, многи и не знају да је у питању алергија на полен, а о томе шта би могао бити узрок и шта предузети када је највећа концетрација тих алергена у ваздуху, разговарамо са искусним пулмологом, алергологом и клиничким имунологом, др Зорицом Плавшић.

– У зависности од временских услова, сезона полена почиње већ крајем фебруара. Прво почиње да цвета дрвеће и међу првима је леска, крајем априла почињу да цетају траве, а максималне концентрације њиховог полена се очекују у току маја и јуна, док крајем јула почињу да цветају корови. Агенција за заштиту животне средине прати концентрације алергеног полена у ваздуху на 26 мерних места у Србији у оквиру Државне мреже за мониторинг полена. Праћење се врши у периоду од почетка фебруара до краја октобра, односно док траје полинација у нашим климатским условима. У овом тренутку у ваздуху се налазе полени дрвећа. Тренутно је најзаступљенији полен брезе и граба, полен храста умерено, али има тенденцију повећања. Још увек има полена четинара, али је њихова концентрација у опадању. Тренутно цвета топола, орах и платан, али њихова поленова зрна су крупна и брзо падају на подлогу. Семе тополе сазрева крајем маја, почетком јуна и тада лете „маце“ по Београду. „Маце“ нису полен, оне су да тако кажем, „перје  из јастука“ на ком је лежало семе тополе. Када семе сазри „јастук“ пуца, семе пада на земљу, а „перје“ лети.

А шта нас још чека у јуну и јулу, осим полена корова?

– У мају, јуну и почетком јула цветају траве. Полен траве Попино прасе (Hordeum murinum) убраја се у веома агресивне полене, затим, ливадарка обична (Poa pratensis) и јежевица (Dactylis glomerata), а поред трава, у овом периоду, цветају борови  и липе.

Они који пате од поленских алергија и имају алергијске реакције требало би да избегавају узрочнике и самим тим боравак у природи. До када би требало да воде рачуна о томе?

– Концентрација полена у ваздуху је највећа за време сунчаних дана. Уколико је присутан благи поветарац полен се брзо преноси и на већој удаљености. У току дана највећа концентрација полена је у преподне, а најмања у касним ноћним сатима до раног јутра (од 23 часа до пет ујутру). Агенција за заштиту животне средине у Београду свакодневно прати концентрацију и врсту полена у ваздуху над Београдом, али и на још око 25 локација у Србији. Пацијентима саветујемо да прате кретање концентрације полена у ваздуху када планирају своја путовања, викендом или преко лета. У принципу, требало би избегавати изласке у преподневним часовима, а стан, нарочито собу у којој особа спава, треба проветравати само у касним ноћним, па до раних јутарњих часова.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању