Аљаска – ледена шкриња пуна злата

Аљаска је у 19. веку још увек била део руске територије и сматрали су је једним од центара међународне трговине. Посебно су на цени биле кљове моржа и крзно морске видре. Американци су је купили за 7. 200.000 долара и ускоро открили да је богата племенитим металима и нафтом..

Током мог боравка на Аљасци 2017. године, затекла сам себе у неком чудном стању чим сам закорачила ногом на тло. Сећам се, била је средина маја, туристичка сезона је тек почела и наша прва лука је била Кечинкан, рибарско место и, кажу људи, престоница лососа. Пошто радим на прекоокеанском броду, за мене је био доживљај што сам стигла до Аљаске, мада сам још као дете, слушајући свог оца, који је тамо провео шест месеци рибарећи, имала неописиву жељу да дођем овде. Један мој пријатељ и ја тражили смо локалне туристичке водиче да нам препоруче шта је најбоље ради- ти и која места посетити. Сећам се, одлучили смо се да летимо авионом изнад фјордова, и док нам је пилот објашњавао где ћемо ићи, шта ћемо све видети, ја сам се тотално искљу- чила, гледала око себе и дивила се месту где се налазим. Тај осећај неког унутрашњег мира и спокоја никада нећу заборавити. Када те природа загрли и њена тишина испуни читаво твоје биће, осећај је неописив.

Више од три милиона језера

Аљаска је савезна држава САД од 1959. године и налази се на крајњем северозападном делу ове земље. Највећа је држава по површини, 1.718.000 км2, и броји око 700.000 становника. Прекривена је планинама са активним вулканима и ледницима, а интересантно је да се на Аљасци налази највиши врх Северне Амери- ке, Маунт Мекинли, са 6.193 метара висине. Клима Аљаске је субполарна и хладна, а у приморју умерено кон- тинентална и влажна. Највећа река је Јукон, а ова држава има на својој територији више од три милиона језе- ра. Поседује многа рудна богатства, од којих су најзаступљенији злато, сребро, олово, бакар, платина, угаљ. Експло- атација нафте на Аљасци задовољава једну четвртину потреба САД-а. Веома је развијен риболов, а туризам је у експанзији последњих година. Становништво Аљаске чине Ескими, Алеути, Индијанци, црнци и белци.

Nastavak pročitajte u broju 3133.