ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЛОКАРНУ
Американац у грчкој кризи

После две године овај град на југу Швајцарске коначно је дочекао да поново испуни свој биоскоп под отвореним небом, највећи у Европи, где може осам хиљада људи да удобно седи и гледа филмове. Велики трг или Пјаца Гранде у Локарну је као некада, мада не сасвим. Због пандемије, сада се пушта „само“ шест хиљада људи, а уведена су и нова правила.

Иако се биоскоп налази на отвореном, приликом уласка на Пјаца Гранде, која се један сат пре почетка приказивања филма у пола десет увече потпуно затвара за пролаз, тражи се потврда о другој дози вакцине или негативан, фришки тест да немате ковид 19. То је, вероватно, стога што пре почетка филма људи причају, грицкају, пијуцкају и, наравно, не носе маске. За улазак у све друге, затворене сале, нису потребне потврде да немате ковид 19, али је обавезно ношење маске, што редари проверавају и током пројекције.

Фестивал је отворен уручењем награде француској манекенки и глумици Летицији Касти за допринос кинематографији, после чега је приказан и први филм. Реч је о америчком трилеру „Бекет“ који ће за неки дан ТВ мрежа „Нетфликс“ приказати и на малим екранима широм света.

Филм је пример правог међународног удруженог рада: редитељ Фердинандо Чито Филомарино и продуцент Лука Гвадањино су Италијани, главни глумац у насловној улози Џон Дејвид Вашингтон стиже из Америке, а остатак важније глумачке екипе са различитих страна света – Алисија Викандер из Шведске и Вики Крипс из Луксембрурга, док је директор фотографије, рецимо, из Тајланда (Сајомбу Мукдепром). Радња се дешава у Грчкој тако да можете да претпоставите да нећете видети само Партенон, већ и неке грчке глумце.

Нови уметнички директор фестивала Ђона Назаро, који је на ту позицију стигао након прошлогодишње, делимично уживо одржане смотре,  истиче да Локарно има важно место у успону Фердинанда Чита Филомарина. Пре једанаест година у програму „Леопарди сутрашњице“ овог фестивала приказан је његов кратки играни филм „Двовлашће“ у коме су играле звезде данашње европске кинематографије: Луј Гарел, Арба Рорвакер и Рикардо Скамарчо.

– Од „Леопарда сутрашњице“ до „Пјаца Гранде“, тако је изгледао пут Чито Филомарина, али и многих других редитеља – истакао је Ђона Назаро. – Локарно је увек био инкубатор за таленте, место за обуку младих аутора и коначно рампа која ће лансирати најузбудљивије ствараоце будућих времена. Трилер „Бекет“ нас на опригиналан начин подсећа на лекције које смо учили од људи као што су били Сидни Полак или Алан Пакјула.

 

Пише Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању