Муке по Константину
АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ МЕДИЈАНА

Има Србија чиме да се поноси када је реч о римском периоду. Тешко би било и приближно побројати шта нам је све у наслеђе остало из тог времена. Није тешко претпоставити какво је то богатство ако се каже само један податак. На овим просторима рођено је чак седамнаест римских владара!

          На том списку је и Константин Велики. Медијану је основао и оставио нам у наслеђе. И зато не чуди што се јавност свако мало пита шта се то догађа са овим локалитетом? Зашто тако дуго посетиоци не могу да га обиђу? И зато је и привукло пажњу најновије обећање надлежних да је “порођајним мукама” крај, и да ће ускоро Медијана широм да отвори врата.

          Дакле, Флавије Валерије Константин је почетком 272. године нове ере рођен у Наису. После је постао цар Константин или Константин Велики. Славимо га и као заштитника хришћана. Он и Лицијине су 313. године донели и потписали законски акт, чувени Милански едикт, којим је у Римском царству проглашена верска равноправност чиме је престао прогон хришћана. После седамнаест векова, тим поводом  у Нишу је 2013. године одражана велика свечаност. Присуствовали су политичари предвођени тадашњим председником Србије Томиславом Николићем. И покојни патријарх Иринеј је био ту.

          У годинама које су уследиле Медијана није добијала заслужено. Много чешће је била затворена него отворена. Тако вест из 2014. године каже да “…град Ниш кочи радове на изградњи кровне конструкције на Константиновој вили, на археолошком налазишту Медијана, и да су радови стали јер новац од Града Ниша споро “путује” до Завода за заштиту споменика…”. Крајем те године у вестима поново Медијана. Овај пут пише овако: “иако је план био да изградња кровне конструкције над Константиновом вилом на археолошком налазишту Медијана у Нишу буде завршена у новембру, радови ће, како кажу у Заводу за заштиту споменика, бити готови тек у току 2015. године…”

          Онда су надлежни врата отворили, али су се посетиоци пожалили да не могу да виде све што овај археолошки бисер има. Акценат је стављен на мозаике. Тада су у нишком Народном музеју рекли да до окончања радова Завода за заштиту споменика културе, мозаици неће бити изложени…”

          Па опет затварање у 2017. години. Октобра је осванула оваква вест: “Љубитељи античке историје Медијану ове године могу посетити још неколико дана, јер тај археолошки парк неће радити од 1. новембра. Како наводе из нишког Народног музеја, надлежног за ову локацију, капије овог историјског комплекса биће отворене поново у пролеће 2018…”

 

Пише Огњан Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању