Грађевине од којих застаје дах
АРХИТЕКТУРА

Најновији светски архитектонски подвизи, по мишљену зналаца, укључују хотелски апартман налик кућици за птице који се налази у шуми  Хардас у Шведској, уметнички комплекс у Сиднеју од 230 милиона долара, настао траснформацијом поморског бункера, футуристички спортски стадион у кинеској провинцији Џеђијанг, дизајниран тако да имитира оближњи планински терен.

Зналци су тим глобалних урeдника часописа „Architectural Digest“ (АД) који су изабрали 20 чудесних дела (Works of Wonder – WOW), међу којима и споменута три и представили га у свом мартовском издању.

– WOW листа је тренутак глобалног признања за пројекте који преобликују наш свет, било кроз генијалнсот инжењеринга, одрживе иновације или корз чисту машту – објашњава Ејми Астли, глобални уредник-директор АД-а.

Сваке године АД бира импресивне нове грађевина са културним утицајем, а на  прошлогодишњој листи се нашао и мултидисциплинарни уметнички центар Френка Герија „Лума Арле“ у Француској и концертна дворана Капела звука у Кини. Овогодишња листа укључује нове дестинације за моду, малопродају, чак и ресторане, као што је ремонтована гaлерија-атеље „Кристијана Диора“ у Паризу и ресторан „Кућа сове“, налик пећини у јапанском граду Убеу. На листи чудесних су и простори посвећени уметности, попут новог музеја Едварда Мунка у Ослу, до МАП музеја уметности и фотографије у Бангалору, у Индији. АД изузетним сматра и  „Град“ загонетну грађевину у пустињи Невада, коју је уметник Мајкл Хајзер градио пола века (о чему је „Илустрована“ већ писала).

Избор Марине Хемоне, уреднице АД за Француску, јеste Кућа мађарске  музике у Будимпешти, место за концерте са кровом налик корену лотоса који има 145 отвора што омогућава да се светлост и дрвеће интегришу у простор. Кућу музике је дизајнирао јапански архитекта Соу Фуџимото који је, како описује Хемоне, потпуно прозирном фасадом спојио спољашност са ентеријером и креирао грађевину у потпуној хармонији са природом.

 

М.Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању