Тиха мудрост азијског Балкана
АСЕАН ОБЕЛЕЖИО 55. РОЂЕНДАН

Живимо у турбулентним временима у којима песимизам засењује и најбезбеднија подручја планете. Многи су уверени да се постојећи међународни поредак распада, а настаје нови. Усред овог сумрака Југоисточна Азија нуди трачак наде. Последњих деценија регион који се простире на преко 4,5 милиона квадратних километара азијског континета и на околних више од 20.000 острва, постигао је изузетан напредак, досежући ниво мира и напретка раније незамислив. Овај успех дугује умногоме Удружењу земаља Југоисточне Азије (АСЕАН), које је 8. августа прославило 55 година од оснивања.

Југоисточна Азија је један од најразноврснијих региона на свету. Његових 660 милиона становника обухвата 250 милиона муслимана, по 150 милиона хришћана и будиста, те милионе хиндуса, таоиста, конфуцијанаца и комуниста. Они припадају различитим народима, религијама и културама, са посебним историјама, језицима…

Најмногољуднија земља која припада организацији АСЕАН је Индонезија, са преко 270 милиона људи, док Брунеј има само пола милиона становника. У Сингапуру, једној од најразвијенијих земаља на свету, просечан приход по глави становника је на крају 2021. био 66.176 долара, што је преко 25 пута више него у Лаосу (2.582 долара).

Ова разноликост ставља Југоисточну Азију у изразито неповољан положај за јачање регионалне сарадње. Отуда се после оснивања АСЕАН-а у Бангкоку, главном граду Тајланда, 1967. очекивало да ће се организација распасти за неколико година.

У то време Југоисточна Азија је била сиромашан и веома немиран регион који је британски историчар К. А. Фишер назвао азијским Балканом. Кључале су расне тензије између Малајаца и Кинеза доминантних у Малезији и Сингапуру, који су пре тога разградили државну унију. Индонезија, пошто је 1965. доживела неуспели комунистички пуч и крвави обрачун са припадницима треће најбројније у свету Комунистичке партије, управо је окончала ненајављени рат против Сингапура и Малезије. Филипини су полагали право на већи део Сабаха, државе источне Малезије. На све то, иредентистички покрети уз границе Малезије и Тајланда, те између Индонезије и Филипина, компликовали су односе између свих тих држава.

Вијетнамски рат је био у пуном јеку. Многи су пет некомунистичких држава које су основале АСЕАН – Индонезију, Малезију, Филипине, Сингапур и Тајланд – сматрали домино плочицама које би могле бити оборене због пада комшије у комунизам или клизања у грађански рат.

Но, када се на Балкану заратило почетком деведесетих година прошлог века, “Балкан Азије” остао је миран. Тако је било, мишљење је, захваљујући АСЕАН-у, који је постао друга најуспешнија регионална организација на свету, после Европске уније (ЕУ), али и са неким вредним лекцијама за Африку и друге регионе у развоју.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању