Vudi Alen ratuje sa istinom

Autobiografije poznatih

 

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

Vudi Alen je gubitnik, imbecil koji ne voli ljude, drugorazredni zabavljač, iskompleksirani prcvoljak, nezrela i neprilagođena olupina, iščašeni glupan, neznalica, šeprtlja. Više od pola veka režira, a nije uspeo da napravi dobar film. Sve ovo, što nismo znali o samom reditelju, otkrio je Vudi Alen lično, na približno četiri stotine stranica svoje nove autobiografske knjige „U vezi ničega“. Posle takvih reči, zar je još potrebno da javnost i kritičari tome nešto dodaju?

Za pisanje knjige i njeno objavljivanje potrebno je dosta vremena. Izdavači najčešće na sva zvona najavljuju da su potpisali ugovor sa piscem i da planiraju nešto veliko. Zato je bilo veliko iznenađenje kada je „Hečet“, jedan od pet najvećih američkih izdavača, 2. marta objavio da će se 7. aprila u prodaji naći autobiografija Vudija Alena. I poznavaoci prilika u svetu književnosti bili su zatečeni, posebno kada su saznali da je sa autorom ugovor bio potpisan godinu dana ranije i da ništa nije uspelo da procuri u javnost. Izdavač o knjizi nije rekao ništa više od rečenice da će „ona govoriti sama za sebe“!

Neobično u svetu izdavaštva, mada ne i filma, koji je glavno polje delovanja Vudija Alena, bilo je što je autor zadržao pravo potpune kontrole nad završnim rukopisom. Urednici u „Hečetu“ se, očigledno, nisu mnogo pitali, mada oni nisu ni potvrdili ni demantovali takav ugovor. Bio je to rizik za izdavača, najviše zbog skandala koji poslednjih decenija prate Vudija Alena. Kao da je više „uspeha“ imao u tabloidima nego u bioskopima.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju