Autori serije “Koreni” govore za Ilustrovanu

Nema tu mnogo priče – ureme društvenih mreža,kada svaki anonimus možeda kaže šta poželi i osvemu što poželi, lošihkomentara, jednostavno, nema naseriju „Koreni“ koju nedeljom uveče gledamo na Prvom programu TVBeograd. O seriji se manje pričalodok se pripremala, imala je mnogomanje novca od „Nemanjića“, a pojedini glumci koji igraju u obe serijeostavili su sasvim drugačiji utisaksada, nego „onda“. Dok se u slučajevima „Nemanjića“ i „Ravne gore“ činiloda ništa ili malo toga štima, dotlese ovde ima utisak da je baš sve nasvom mestu.

Đorđe Milosavljević (49), koji je napravio dramatizaciju romana„Koreni“, već je poznat i priznat,ovenčan brojnim nagradama, a svojtalenat je raspršio kao scenaristau filmovima („Paket aranžman“,„Tri palme za dve bitange i ribicu“,„Nebeska udica“, „Jesen stiže, dunjomoja“, „Neprijatelj“, „Izgrednici“),pozorišnim predstavama („GolaVera“) i televizijskim serijama („Jagodići“, „Sva ta ravnica“, „Cvat lipena Balkanu“), kao režiser („Točkovi“,„Mehanizam“) i kao pisac romana(„Sentimentalne zavere“ i „Đavo imala gospođa“). Ovaj Kragujevčanindanas je profesor dramaturgije naFakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Za razliku od njega, Ivan Živković (48) ima takođe briljantnu i dugu karijeru, ali najčešće iza reflektora javnosti. Da bi postao ovako vrhunski zanatlija i izbrusio svoj rediteljski talenat, Ivan je dosta radio kao asistent reditelja i tako učio od iskusnijih kolega poput Gorana Markovića („Tito i ja“), Srđana Dragojevića („Lepa sela lepo gore“, „Rane“) i Dragana Bjelogrlića („Na putu za Montevideo“), a što je još važnije radio je na svom obrazovanju. Nije mu bilo dovoljno što je kod nas diplomirao režiju na FDU, već je to isto učio i u Los Anđelesu, prestonici svetskog filma. Jedini svoj igrani film „Hadersfild“, kao i rad na serijama „Vere i zavere“, „Ubice mog oca“ i „Senke nad Balkanom“ bile su prirodan uvod u trijumf sa „Korenima“.

Nastavak pročitajte u broju 3121.