У славу Диониса, тркача и хедониста
АВАНТУРА НА ФРУШКОЈ ГОРИ

 

О каквој врсти авантуре је реч испричао нам је Верољуб Змијанац директор и оснивач Београдског тркачког клуба и организатор овог догађаја, названог Dionysus Experience, чији домаћин је била винарија „Веркат“ из Чаревића. Змијанац је, иначе, прошле године освојио друго место у категорији локалних хероја за изванредна достигућа у области промоције спорта и физичке активности на седмом издању награда BeActive Awards која се одржала у Бриселу.

Како сте дошли на идеју да спојите физичку активност уз испробавање аутентичних вина на прелепом локалитету Фрушке горе?

– Идеја о организацији Dionysus Experience је кренула са нашом жељом да помогнемо организацију Жупске винске трке. Како смо радили на решавању неких логистичких проблема, схватили смо да имамо још “јачи” концепт испред нас – да “трка” треба да постане “искуство”, а да “винско” може бити “дионизијско”, те да једна локација може постати серија божанствених догађаја који окупљају неку нову активну и млађу циљну групу. Упоредо са том логиком, градили смо ову причу и на потреби људи да изађу из града током викенда, а да то бекство не треба да подразумева само седење и премештање из кола у ресторан. У најбољем случају викенд “акције” подразумевају салаш у којем се евентуално прошеташ до штале са коњима. Са друге стране, наше тркачка циљна група, са ултрамаратона и триатлона, може и жели да се оплемени и надахне добрим укусима и мирисима.

Винске трке и вински маратони нису страни нашој публици али нису ни чести догађаји у Србији. Наше тржиште је с друге стране познато по добрим винима, шта мислите шта је разлог што оваквих дешавања овде нема више?

– Што је најбоље, рекао бих да ових догађаја има и да одговарају тренутној винској, спортској али и пост-ковид слици Србије. Када су нас, сада већ давне, 2017. конктактирали људи окупљени око Винског маратона на Палићу, знали смо да треба да подржимо ту идеју и да је на помолу један нови тренд трчања који излази из атлетике и улази у све сфере живота. Данас је овај догађај добро познат целокупној и тркачкој и винској заједници Србије. Недуго затим је основана и Жупска винска трка која старт и циљ има у Александровцу. После пар година испробавања концепта, ова трка баш ове године, креће са новом снагом и залетом који има шансу да окупи већи број љубитеља вина и трчања у јужној Србији. А да би оваквих догађаја било више, ако тражимо разлог, морамо их стварати сами. Верујем да су људи заинтересовани и да је тржишту потребан овакав вид активних винских тура.

 

Текст Марина Лучић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању