Рекордна тражња за некретнинама
БАЛКАН ПРОПЕРИТИ ФОРУМ

Тржиште некретнина у Југоисточној Европи наставља да расте без обзира на утицај инфлације, рат у Украјини и енергетску кризу. Наиме, и у Србији је ове године забележена рекордна потражња за пословним, логистичким и стамбеним простором, а овај тренд раста биће настављен и у 2023. години. Цене некретнина и даље зависе од инфлације и раста цена у грађевинском сектору, тако да треба очекивати да ће банке следеће године ће бити нешто строжије у погледу одобравања кредита, а постојећи кредити ће бити нешто скупљи због раста еурибора.

Рад на даљину се проширио у компанијама у којима су радници креативнији када раде са различитих локација, док друге компаније враћају раднике у канцеларије, јер сматрају да рад од куће више није толико продуктиван.

Ово су само неки од закључака учесника међународне конференције о некретнинама у Југоисточној Европи „Балканс проперти форум 2022“, коју су по четврти пут у Београду организовали Проперти Форум и Краљевски институт овлашћених проценитеља из Велике Британије  (РИЦС).

Према речима Срђана Теофиловића из ЦБС Интернатионал ове године је потражња за пословним простором удворстручена и то је разлог што инвеститори и финансијери настављу пројекте у тој области и тренутно граде око 200.000 квадратних метара у Београду. Инфлација и повећани прилив странаца (око 100.000) као последица руско-украјинске кризе изазвали су додатни притисак на раст цена, чинећи ову годину рекордном по броју продатих станова, количини новца потрошеног на куповину, али и по цени изнајмљених станова, јер Београд нема толики велики број станова за изнамљивање.

„У 2023. години треба очекивати да ће банке бити нешто строжије у погледу одобравања кредита, док ће постојећи кредити бити нешто скупљи због раста еурибора. Не очекујемо да ће то имати неког драматичног утицаја, јер се у Београду 70 одсто станова купује из сопствених средстава“, истиче Теофиловић и подсећа да се, на основу анализе претходних година, У Београду прода око 20.000 станова на годишњем нивоу, што је за град од два милиона становника релативно мали број. Кеш купци су људи који су већ имали неку некретнину или успешни људи у свом послу, са нагласком на ИТ сектор, у коме су зараде прилично високе и они могу да купују станове и без кредита.

 

Са друге стране криза неће драстично утицати и на сектор изградње индустријских објеката, јер ће многе компаније следеће године удвостручити свој портфолио и изградити додатних стотине хиљада квадрата. Према  речима Петра Кологната, директора пословног развоја компаније ЦТП Србија тренутно је актуелан тренд приближавања („ниршоринг“) – где компаније мењају своје стратегије пословања због колапса ланца снабдевања, због чега селе своје производне капацитете са Далеког истока у западну Европу – а то представља одличну прилику за регион и Србију.

Он је као подстицајну меру оценио најаву Министарства грађевине да ће бити укинута конверзија земљишта. „То ће драстично олакшати процедуру изградње индустријских објеката. То би био веома позитиван корак“, рекао је он.

У  Србији расте потражња за свим врстама некретнина, а извршни директор за корпоративно банкарство Еуробанк Директна, Милан Вићентић је оценио да су тренутне цене некретнина, према неким показатељима, на врхунцу, односно близу „пика“.

 

Фотографије Белкиса Абдуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању