Европски фестивал анимираног филма
БАЛКАНИМА

Европски фестивал анимираног филма Балканима покренут је 2004. године у Дому културе „Студентски град“ – Академском кино клубу, на иницијативу професора Николе Мајдака (1927-2013), једног од пионира српске анимације али и реномираног филмског сниматеља и редитеља. Главни циљ фестивала је презентација европског ауторског и студентског краткометражног анимираног филма, са аспектом на промоцију српске и балканске анимиране сцене. Фестивал је такмичарског карактера. У раду жирија учествују аниматори, филмски ствараоци, теоретичари и визуелни уметници из Европе. Поред промоције и презентације, циљ Фестивала је и умрежавање домаћих аутора и студената са европским колегама. Поред такмичарских програма, свако издање имало је бројне пратеће програме (радионице, разговоре, презентације, изложбе…), који су у вези са анимацијом или блиским визуелним уметностима. Месец октобар је термин за одржавање Балканиме.

У овогодишњем, двадесетом, јубиларном издању Фестивала, које се одржава од 2. до 8. октобра љубитеље анимације и филма очекује изузетно богат програм. Како  најављују из Дома културе Студентски град, поред комплетног програма који ће бити приказан у различитим просторима Дома културе на Новом Београду, репризни термини главног такмичарског и пратећих програма биће приказани и у биоскопу Музеја Југословенске кинотеке (Косовска 11).  Анимирани џингл и визуелни идентитет овогодишњег фестивала, осмислили су и реализовали Милош Томић и Антун Гверовић.

У четири вечери главног такмичарског програма биће приказано 37 најбољих европских краткометражних анимираних филмова из две претходне године, од којих је 5 филмова настало у српској продукцији и копродукцији. О најбољим филмовима у главној конкуренцији одлучиваће међународни жири у саставу: Режина Песоа, награђивана португалска ауторка анимираних филмова, Кели Галахер,америчка филмска ауторка и професорка анимације и Даниел Шуљић, аутор анимираних филмова и уметнички директор загребачког Анимафест-а.

Одлуке о најбољим студентским филмовима, којих ће бити приказано укупно 52 (у 4 програмске целине), од којих су 9 радови домаћих студената анимације, доносиће трочлани међународни жири у саставу: Сања Борчић, хрватска продуценткиња и дистрибутерка, Штефан Фогт, аниматор и едукатор из Берлина и Милош Гојковић, аниматор и редитељ из Београда.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању