ЛЕПОТЕ ЛАКТАША
Бањски бисер у срцу Крајине

Лакташи, једна од најразвијенијих општина у Српској, може се похвалити бројним природним богатствима. Блага и угодна клима, плодно земљиште, шуме и богата хидрографска мрежа, само су неки од разлога због којих у ово место људи долазе са свих страна.

Међутим, оно по чему су Лакташи постали надалеко познати јесу термо-минерални извори. Од укупно девет бања у Републици Српској, у Лакташима се налазе две – бања Лакташи и бања Слатина. Обе су од давнина познате по чудотворним излечењима и благотворним дејствима на људски организам, још у римско доба.

Бања Лакташи идеална је за лечење болести локомоторног система, кардиоваскуларних болести, болести очију, нервних поремећаја, за третман геријатријских болести, као и за рекреацију и туристичко уживање.

Здравствено-туристички комплекс „Терме Лакташи“ налази се у строгом центру града. Лековита вода бање Лакташи је хомеотерма, температуре до 31 степен. Физичко-хемијски састав воде доказује да је ова бања једна од најквалитетнијих и најлековитијих у Европи, па стога и не чуди податак да у Лакташима лек деценијама траже пацијенти из целог света.

 

Оно што причу о чудесној лакташкој води чини још интересантнијом јесте неколико чудотворних оздрављења. Наиме, забележени су случајеви најтежих обољења, која су код болесника, након купања у лековитој води бање Лакташи, потпуно нестала, упркос лошим прогнозама доктора.

Недалеко од Лакташа налази се и бања Слатина. Захваљујући својим карактеристикама, термоминерална вода са извора у Слатини употребљава се као помоћно лековито средство у оквиру физикалних терапија и медицинске рехабилитације код болести упалног, дегенеративног, ванзглобног реуматизма, стања после повреда и траума, код функционалних и органских обољења периферних артеријских крвних судова…

У оквиру бањског комплекса, 2007. године, изграђен је модерни систем пелоидних купатила у коме се пружају услуге балнеотерапије – примене лековитог блата и термоминералне воде у сврху лечења.

Централно врело бање Слатина изграђено је 1931. године. Објекат је због своје лепоте и посебности  споменик који је под заштитом државе. Испод врела пронађени су новчићи из римског доба, који сведоче о насељености овог подручја још од давнина, као и о томе да су стари Римљани добро познавали лековита својства лакташких бања.

 

Пише Горан Ђурић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању