Против одмазде и застрашивања Срба
БАРИКАДЕ НА КОСОВУ

Након хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића (56), у суботу 10. децембра на прелазу Јариње, на путу Рашка – Лепосавић – Косовска Митровица, Срби су на северу Косова, око 15 сати истог дана, барикадама блокирали два путна правца којима се излази са севера КиМ у Србију. Из безбедносних разлога косовска полиција је такође истог дана увече, како је саопштила, затворила административни прелаз Јариње и Брњак. Косовска полиција је још саопштила да ухапшеног Пантића косовске институције терете за тероризам.

Срби су поставили барикаде код Варага, (Зупча и Газивода у среду увече 14. децембра) у општини Зубин Поток, на путу Косовска Митровица – Зубин Поток – Брњак, затим код Рудара у општини Звечан, Ибарске Слатине, Сочанице и Лешка  на путу Косовска Митровица – Лепосавић – Јариње – Рашка.

Уз услов за ослобађање Пантића Срби су поставили и захтеве да Приштина повуче припаднике Росу из четири базе на северу КиМ, јер такво присуство није планирано никаквим споразумом, као и да Росу престане са даљим застрашивањем Срба а северу Косова.

У северном делу Косовске Митровице и у Звечану ванредну ситуацију су најавиле сирене за ваздушну узбуну нешто после 14 сати у суботу 10 децембра. То је био и знак за успостављање барикада на пет локација на путевима који воде према прелазима  Јариње и Брњак.

Припадници Кфора и Еулекса су одмах пристигли са по два возила код Рудара, без  икаквог реаговања. Ту су сваког дана а друге Кфорове и Еулекс патроле обилазе остале барикаде.

На барикадама људи се смењују на сваких пет-шест сати. Због актуелне ситуације на северу Косова, од понедељка 12. децембра, не раде основне и средње школе. Не раде ни угоститељски објекти, као ни кафићи док хотели раде због присуства бројних  новинарских екипа. Отворене су  и трговине.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је хапшење бившег припадника косовске полиције из Северне Митровице Дејана Пантића „брутална одмазда Аљбина Куртија и застрашивање“.

„Курти без икаквих основа и доказа покушава бившим српским полицајцима да припише дела са којима немају никакве везе“, рекао је Петковић, о чему је обавестио и изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, а обавестиће и све релевантне међународне представнике.

УН и шефица Унмика Каролин Зијаде, изразила је „озбиљну забринутост” због крхке безбедносне ситуације на северу Косова и Метохије и осудила као неприхватљиве „провокативне акције” које доводе до ескалације.

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању