Barselona Džipsi Balkan orkestar oduševljava Evropljane našom muzikom

Ivan Kovačević, Srbin koji već osamnaest godina živi u Barseloni, član je ovog svetski poznatog benda sa kojim je obišao pola sveta i koji je izazvao topli prijem kod slušalaca sa svih meridijana. Muzika je, kaže, jezik kojim prenosi emocije, jezik koji najbolje razume

Tim jezikom, jezikom muzike je i ovaj sjajni internacio-nalni orkestar osvojio srca publike, pevajući španske, srpske, romske i ruske pesme. Imali smo sreće da ih sretnemo i slušamo na festivalu u Arilju, jednom od mnogih koji su posetili u njihovom gustom godišnjem rasporedu nastupa. Ivan Kovačević (42) nije krio zadovoljstvo što je ponovo u svojoj Srbiji, što uživaju u dobroj rakiji i hrani, pre svega u ljudima i njihovom gostoprimstvu. Za „Ilus-trovanu“ je govorio o načinu odabira pesama, svirkama koje su bile i saradnji koje će tek uslediti.

Ko bira pesme sa područja Balkana?

– Svi biramo pesme, uglavnom prema senzibilitetu. Sad već možemo da prepoznamo ono što nam leži. U Barseloni svake nedelje sviramo u jednom malom klubu i tu stalno probamo nove numere. Izvrtimo nekoliko novih i onda se zakačimo za jednu koja nam svima odgovara i koju možemo da sviramo na koncertima.

Prija li celom orkestru taj balkanski „momenat“ i koliko ste se svi pronašli u tome?

– Svi smo se pronašli i svima odgovara. Ono što je najčudnije je da se pre ovoga niko nije bavio muzikom Balkana, čak ni ja koji sam došao sa tog područja. U određenoj fazi svojih karijera našli smo se, i počela je da nas interesuje muzika koja nije crnačkog porekla, jer se u Barseloni svira džez, bluz, rokenrol, rege. Shvatili smo da postoji i muzika sa našeg područja, koja može da uzburka krva i tako je sve krenulo.

Nastavak pročitajte u broju 3160.