Згоде и незгоде припадника страних мисија
БЕЛЕШКЕ СА КиМ

За кратко време од половине 1999. године на Косово и Метохију је дошло  око 70.000 међународних представника из више од 130 земаља који су овде били у разним мисијима на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених  нација. А то, шта је све виђено на током њиховог боравка на КиМ, могло би се често уврстити у рублику „Веровали или не“. О тим дешавањима се мало писало.

У саставу Kфора било је 45.000 војника из 39 држава, у Унмик полицији је било 10.000 полицајаца из 53 земље света, а дошло је и 10.000 представика  разних администрација из више од 60 земаља.

Много догодовштина, али и врло немилих ситуација било је са тим странцима који су долазили како из богатих западних земаља тако и из оних сиромашних, из Африке и Азије, и којима су многе благодети цивилизације готово непознате. У тој свеопштој мешавини нација, показали су карактер и странци, али и Албанци.

Албанци су на једном протесту у јужном делу Косовске Митровице, у покушају да насилно пређу у српски северни део града, фебруара 2000. године украли пиштољ тадашњем комаданту Кфора, немачком генералу Клаусу Рајнхарду, када се умешао међу протестанте у намери да их обузда. И после бројних молби Кфора да се пиштољ врати генералу он никада није враћен.

Три особе погинуле су 17. априла 2004. године, нешто после 15 сати,  у међусобном оружаном обрачуну америчких и јорданских полицијских снага које обезбеђују затвор у северном делу Косовске Митровице, потврдио је тада портпарол Унмика Нераџ Синг. Према његовим речима у петоминутној пуцњави која се чула  после подне у дворишту затвора, рањено је 11 међународних полицајаца, од којих десеторица америчких држављана и један Аустријанац, а рањено је, како је  навео, и неколико жена, али се не зна тачан број. Портпаролка Унмик полиције, Трејси Бејкер, рекла је да су у пуцњави погинула два Американца, затворска чувара и један међународни полицајац, као и да је више њих рањено.

Но, прави сукоб је настао, како се испоставило, након  што је у то време вишe јорданских војника клањало. Видећи их у том савијеном положају један амерички полицајац их је опсовао. Када су чули псовку, јордански полицајци су без размишљања отворили ватру на америчке чуваре затвора.

Тадашњи шеф Унмика Хари Холкери био је, како је рекао запрепашћен инцидентом у Косовској Митровици .

„Дубоко сам шокиран и запрепашћен несрећном смрћу ових професионалаца који су превалили велики пут да би помогли Косову“, наводи се у Холкеријевом саопштењу достављеном медијима тада. Шеф Унмика упутио је саучешће породицама жртава, њиховим јединицама у полицији УН и њиховим земљама и пожелео рањенима брз опоравак.

Директор болнице у северном делу Косовске Митровице Милан Ивановић рекао је да су међу погинулима две Американке, и да су четири Американке рањене у инциденту?!

 

Текст и фотографије: Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању