Ухвати моменат
БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА МОДЕ

Љубитељи моде и дизајна седам дана су пратили нове трендове у 52. издању Perwoll Fashion Week-a који се одржао под слоганом „Get in momentum“ – Ухвати моменат. Недељу моде званично су отворили Ненад Радујевић, оснивач и директор манифестације и Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији, указујући на значај сарадње и размене искустава и на пољу креативности, циркуларне економије и модне одрживости.

Највећи модни догађај почео је у Хангару, у Луци Београд, ревијом под називом „Трансформације“ где је своје креације приказало десет дизајнера из десет словенских земаља: Словеније, Бугарске, Русије, Словачке, Чешке, Хрватске, Северне Македоније, Пољске, Црне Горе и Србије. Колекција сестара Јелене и Светлане Проковић, издвајала се јасном формом, ручним везом и једноставним украсима у комбинацији црне и беле боје.

Поред  изложбе „Fashion Forever”, одржана је и изложба фотографија Светлане Браун, бројни модни перформанси и изложба модних детаља, који употпуњују и дефинишу модне трендове.

Други дан недеље моде обележиле су ауторске ревије Викторије Џимревске, Зехре Лукић и Ирене Граховац. Посебна атракција био је BFV Маркет у сарадњи са културним центром Силоси који се одржао 4. и 5. новембра, на коме су посетиоци могли да виде домаћу моду младих предузетника и дизајнера који стварају атрактивне урбане и стрит брендове.

Ревија чувене Драгане Огњеновић отворила је трећи ревијски дан препознатљивим моделима у доминантној црној боји колекције „New(Year)“ где је показала своје изванредно умеће кројења.

У наставку вечери приказана је ревија финала конкурса „Fashion Incubator by Perwoll”, традиционалног дела програма Београдске недеље моде који оснажује младе, талентоване дизајнере. То вече ревијског програма затворила је ревија „Back to the ’80“, на којој је било више од 50 учесника, а моделе инспирисане модом осамдесетих је представило више од 20 домаћих дизајнера. Ревију је пратила и музика 80-тих са еx-YU хитовима, а међу моделима се издвојила једна од најпознатијих манекенки тог периода Ирена Мишовић. Бином су певајући продефиловале Невена Божовић, Зое Кида, Констракта, Сајси МЦ, Ива Лоренс, Филари и Филип Балош, а изненађење вечери било је и појављивање Ање Рупел из групе „Видеосекс“ из Љубљане, популарне током осамдесетих.

Четврто ревијално вече започело је ревијом дипломаца модног дизајна Факултета дигиталних уметности „Универзитета Метрополитан”, а следиле су ауторске ревије дизајнерке Нине Миловић из „Нинамилан“ студија која је представила нову колекцију „Red Line“ и „Мартини Весто by Бошко“ који је новом колекцијом одела „Give Peace a Chance – Stop War“ послао снажну поруку која је потврдила да мода репрезентује више од одеће и да шаље коментаре на друштвена и политичка збивања у свету.

Недељу моде обележиле су и панел дискусије и радионице у Силосима на тему циркуларни понедељак са новом визијом паметне куповине: понеси, размени, обуци, а 52. „Perwoll Fashion Week” свечано је затворен ревијом под називом „Воз је поново у моди“ на новој железничкој станици  Београд центар – Прокоп, приказом најбољих модела.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању