Берба грожђа у дечанском виногорју

Годишње се произведе близу 50.000 литара вина које је заштићено географским пореклом. Манастирски виногради на шест и по хектара.

Kрајем септембра, како је вековима, у виноградима Манастира Високи Дечани, изнад српског села Велика Хоча, у Метохији, почела је берба грожђа. У берби грожђа, пријатних сунчаних септембарских дана, учествовало је братство Mанастира Високи Дечани. Предивна слика зрелог грожђа и радних монаха у маленој српској оази, где живи око 650 Срба. У дечанској винарији, која се налази у средишту села, још од времена градње Високих Дечана, смештали су убрано грожђе у великим дрвеним кацама. Тако је из године у годину, деценије у деценију… вековима. Велика Хоча се помиње још у повељама Св. Симеона Немање.

– У заједничком дружењу и радосној атмосфери крајем септембра провели смо у берби дечанског винограда у Великој Хочи. Виноград је, по предању, засадио краљ Стефан Дечански. A Дечанска виница данас је једина манастирска виница у овом историјском селу, у коме су вредно радили монаси винари највећих наших средњовековних манастира – каже архимандрит Сава Јањић. –Као и сваке године, берба грожђа је посебно радосна прилика за дружење, нарочито за нашу млађу братију и пријатеље Манастира који нам се увек радо придруже.

Од Светог Трифуна, 14. фебруара 2017. године, о Дечанској винарији у Великој Хочи брину отац Кирило и отац Давид. Они су заменили оца Марка који је у задњој деценији и по највише бринуо о манастирској винарији. После деценије запуштености, 2008. године обновљен је дечански виноград изнад Велике Хоче у плодној Метохији, пошто је већим делом уништен од оних Албанаца којима су сметали уређени чокоти дечанског виногорја. Вековима је овде, на око 400 метара надморске висине, и око 270 сунчаних дана у години, гајена винова лоза и произвођено најквалитеније метохијско вино за српске дворове и светиње. Дечанско царско вино могло се наћи и у европским престоницама, код краљева и царева, трговаца, морепловаца…

За обнову дечанских винограда на шест и по хектара и са више од 16.000 чокота винове лозе највећу заслугу има бивши настојатељ дечанског Конака у Великој Хочи, дечански монах, отац Марко. Заслугом оца Марка , који је ангажовао Хочане, који кажу да су их овде после 1999. године поред Бога и живих светиња, одржали и сами виногради, обновљен је дечански виноград а тиме и Дечанска виница у средишту села.

Наставак прочитајте у броју 3115.