AUTOBIOGRAFIJE ONIH KOJI MENJAJU SVET: DAJAN KITON
Bila sam loša sestra!

Dajan Kiton je odlična glumica – njene uloge govore za sebe: „Kum“, „Eni Hol“, „Gospođa Sofel“, „Crveni“, „Zločini srca“, „Bebi bum“, „Nevestin otac“, „Klub prvih žena“… ima na desetine njenih filmova koji su nam dobro poznati. Poznat nam je njen laki humor, poznata nam je njena ljubav prema šeširima širokog oboda, kao i njene ljubavi sa filmskim partnerima (Voren Biti, Al Paćino, Džek Nikolson) od kojih nijedna nije dovela do braka.

Ipak, glumičina životna priča nije tako jednostavna i lepa kao njena karijera. Zato je napisala knjigu u kojoj prvi put javno govori o jednoj teškoj porodičnoj traumi – svom odnosu sa bolesnim bratom. „Nisam bila dobra sestra“, kaže na početku ona. „Nisam bila zla, ali bila sam budala“. Opisuje sebe kao „ambicioznog ekscentrika“.

Pisanje sećanja na sopstveni život je intimna veština, nimalo jednostavna. Da bi piscu autobiografije verovao, čitalac mora najpre da bude uveren u njegovu memoriju, sposobnost da se jasno i tačno seća prošlosti. Pišući svoju drugu autobiografsku knjigu „Brat i sestra“, objavljenu početkom godine, Dajan Kiton nije ni pokušala da se osloni na svoje pamćenje, možda i zato što ova priča nije samo njena. U knjizi istražuje svoj odnos prema tri godine mlađem bratu Rendiju, koji se menjao tokom ovih sedam i po decenija. Pokušava da objasni sebi kako su im se životni putevi toliko razišli i zašto je on „svoj život vodio sa one strane normalnog“?

Kao deca, bili su nerazdvojni, ali su im se putevi razišli kada je Dajan počela da osvaja Holivud, dok se Rendi istovremeno borio sa mentalnim bolestima, nasilnim fantazijama, samoubilačkim mislima, alkoholizmom, koji je doveo do ciroze jetre i samoizolacijom od porodice i okoline. Postao je osoba o kojoj ljudi šapuću dok prolazi pored njih. Ona je živela u svojim snovima, a on u noćnoj mori. Rendi je već nekoliko godina dementan, gotovo da i ne govori i nije bio od pomoći Kitonovoj u rekonstrukciji zajedničke prošlosti. Čak i ne zna da je knjiga objavljena, a sestru, kada mu dođe u posetu, nekad prepozna, a nekad ne.

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju