Биљана Крстић о својој болести

Најновија научна истраживања показују да људи који певају осећају прилив среће, те да им се тако на неки посебан начин чисте и унутрашњи органи, тврди наша позната певачица Биљана Крстић, којој су лекари рекли да поред редовне медицинске терапије, коју је обавезна да узима, однедавно и певање представља посебан вид терапије за њу, али и за свакога од нас

 Пре неколико година сам први пут отишла код кардиолога, јер ми се на концертима дешавало да ми нестаје дах, а за извођење традиционалне музике потребни су дуги дахови и специфична техника певања. Прво сам помислила да је то због моје алергије на влагу, прашину и буђ. Али, лекари су ми ипак предложили да одем код кардиолога пошто сам у ризичној групи, будући да су у мојој породици са мамине стране, углавном сви имали неке болести срца. Пре две године је и моја рођена сестра умрла после операције. То ме је уплашило и решила сам да урадим све неопходне прегледе– каже Биљана Крстић, наша позната музичарка, која предводи оркестар „Бистрик“.
– Мој кардиолошки проблем се састоји у недостатку ваздуха због зализака, односно мешања артеријске и венске крви, што представља благу инсуфицијенцију (слабост прим. а). Међутим, захваљујући др Драгани Кошевић из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, водим рачуна и о исхрани и о физичкој активности, која укључује одлазак на кардио-вежбе три пута седмично– додаје Биљана.

Како сте психички прихватили успостављену дијагнозу, с обзиром на чињеницу да је бављење музиком једно од најстреснијих занимања?

 Докторка ми је указала на неопходност редовног узимањатерапије. С друге стране, нека најновија истраживањапоказују да људи који певају осећају прилив среће, те да имсе тако на неки начин чисте и унутрашњи органи. 

Отуда ипрепорука да се пева, макар 15 минута дневно.еки стручњаци, чак тврде да је певање добро и заштитну жлезду…

Тако је. А сама, вероватно нисам ни свесна колико мије певање помогло. Наиме, лек пијем једанпут дневно. Осимтога, пре седам-осам година имала сам мали мождани удар наконцерту када ми се згрчио десни мишић изнад усне, послечега ми је прописан лек који ћу морати да пијем до крајаживота– наглашава позната певачица.

Наставак прочитајте у броју 3113.