МОЗАИК: САН САЛВАДОР
Биткоин може, абортус не може

У праву је био Ромео Оербак, заменик председника партије Великог савеза за национално јединство, кад је рекао да ће се Сан Салвадор наћи на мети светског радара. Додуше, он је то изрекао једним поводом, не рачунајући на оно што се десило само два дана раније. Тек, Сан Салвадор је такорећи у трену привукао пажњу света својим одлукама које осликавају колико је дубок јаз између модерног и конзерватиовног у овој централноамеричкој држави са око шест и по милиона становника.

Сара Рогел ухапшена је у октобру 2012. године пошто је отишла у болницу са повредама и крварењм изазваним, како је рекла, падом док је обављала уобичајене кућне послове. Тада двадесетдвогодишња студенткиња ухапшена је,   кривично гоњена и осуђена на казну затвора од тридесет година због убиства нерођене ћерке. Њена казна је касније преиначена на десет година и требало је да се нађе на слободи у октобру 2022.

Сарин случај је привукао пажњу међународних организација које се боре да жене имају право на абортус и њихова борба је, ипак, уродила плодом. Она је 7. јуна напустила затвор у близини Закатеколука, око 56 километара од главног града Сан Салвадора, у пратњи породице и адвоката.

Ова девојка је једна од десетине жена које у Салвадору робијају због злочина повезаних са абортусом. У Салвадору је од 1998. забрањен прекид трудноће у свим околностима, чак и ако је реч о последици силовања или ако је живот мајке угрожен.

Чланице организације које се боре за женска права тврде да већина ових жена долази из сиромашних, сеоских подручја и да су из различитих здравствених разлога током трудноће биле подвргнуте хитној акушерској интервенцији, а не абортусу.

– Сара никада није заслужила да буде у затвору – каже једна од активисткиња Морена Херера. – Док је туговала због губитка бебе, Сара је требало да буде са породицом. Уместо тога, неправедно је провела девет година у затвору.

Последњих година неке пресуде су преиначене, а неколико жена је пуштено из затвора пошто су одслужиле део деценијских казни. Сарин случај долази на крилима такозваног „зеленог таласа“, покрета за права на абортус у Латинској Америци. После борбе која је трајала читаву деценију Аргентина је легализовала абортус прошлог децембра, док је Еквадор декриминализовао намерни прекид трудноће овог априла. Иначе, у целом региону, абортуси на лични захтев могући су само на Куби, у Уругвају и у неким деловима Мексика.

Како је јединствен по питању права на абортус, тако је Ел Салвадор потпуно ненадано постао и јединствен по питању криптовалута. Наиме, земља која нема своју националну валуту, већ користи долар, донела је закон којим ће у року од три месеца за све финансијске трансакције уз америчку валуту, моћи да се користи криптовалута. Конгрес је већином гласова усвојио владин „Биткоин закон“ и тако је Ел Салвадор постао прва земља у којој је криптовалута законско средство плаћања. Председник државе Најиб Букеле је тај тренутак назвао историјским, а његови партијски саборци који у Конгресу имају већину сматрају да ће због овог закона Салвадор постати привлачнији за стране инвестиције.

 

Припремила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању