ТУРИЗАМ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ
Благо чека улагаче

Недавно је Регионална агенција за развој источне Србије (ПАРИС) у Нишу, пословној заједници представила инвестиционе пројекте у туризму источне Србије. Тако су заинтересовани, између осталог, могли да чују какве могућности за инвестирање постоје у вишенаменском објекту у Доњем Милановцу, или у комплексу угоститељских објеката у Кладову, или у хотелу „Липа”, на Старој планини. Упућени кажу да је интересовање било велико и да је скупу присуствовало више од четрдесет учесника. Међу њима је било привредника, хотелијера, представника агенција за некретнине, али и „обичних” грађана који имају средства па су желели да чују понуде и где и колико пара могу да уложе када је реч о туризму.

Иницијатор, односно организатор догађаја јесте ПАРИС, али је  квалитетној понуди и образложењима допринело и то што су учешће узели представници Нишавског, Пиротског и Топличког округа.

О сваком детаљу су организатори водили рачуна како би заинтересовани добили што потпуније информације. Детаљно су образложени трендови раста туризма у источној Србији као и предности инвестирања у ову браншу. Поред општих информација, присутнима је представљено двадесетак локација и пројеката. Тако је, поред осталих, било речи о апартманима поред Дунава и на Старој планини, етно-селу у долини Тимока, парцели на скијалишту Црни врх, Гамзиградској бањи, хотелима у Сокобањи и на Старој планини, рибњаку на Дунаву, кампу поред Неготинских винарија и још неколико локалитета и објеката.

Пре него што је било речи о конкретним понудама, људи из ПАРИС-а су представили источну Србију, а на њиховом сајту тим поводом освануо је краћи текст под насловом „Источна Србија: дивља, мистична и привлачна “. Овде је најстарије урбано насеље у Европи, овде су римски императори градили палате, а модерни градитељи кротили Дунав. Овде је права нетакнута природа, планине спремне за авантуре, бање за опуштање, а пећине за истраживање. Овде ћете наћи богато наслеђе, дружење уз песму и вино, погледе од којих застаје дах, гостољубље каквог нема на кугли земаљској…

Затим следе основни подаци: „Источна Србија лежи на главним саобраћајницама овог краја и добро је повезана са главним европским коридорима: „коридор 10“ (магистралним путевима ка Параћину односно Нишу)  и „коридор 4“ преко граничног прелаза са Бугарском „Вршка Чука“ и прелаза преко Ђердапа, на Дунаву. Регија има и једну од најзначајнијих лука у Србији – Прахово на Дунаву, а у непосредној близини су и луке у Турн Северину (Румунија) и у Видину (Бугарска). Развијен је и железнички саобраћај, како путнички тако и теретни. Главни правци су: Ниш – Зајечар – Прахово и Зајечар – Бор – Мајданпек – Мала Крсна. Скоро све железничке станице имају индустријски колосек, тако да се возовима транспортује добар део индустријске робе и пољопривредних производа.

 

Текст и фотографије О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању