Течно злато
БЛАГОДЕТИ ШИ ПУТЕРА

Неке животне приче су необичније од других, помало романескне и веома колоритне. Таква је животна прича Драгане Максимовић из Кикинде која је одрасла уз поезију Десанке Максимовић, Мике Антића и која је још као девојчица и сама почела да пише поезију и машта о далеким егзотичним земљама које ће једног дана да посети.

Жеља јој се остварила. Студирала је језике, данас течно говори шест језика а почела је да учи и свахили, језик источне Африке како би лакше могла да се споразумева са људима у земљама у којe путује. Студирала је и политичке науке а сфера њених интересовања су интернационални односи, конфликти, решавање сукоба… али се посебно занима за здравље и здрав живот. Путујући Африком имала је прилике да уживо види чаробни свет овог континента.

– Путовала сам Африком и пронашла течно злато – одушевљено почиње своју причу Драгана. – Неки скептици ће ми неће веровати али ако пођете од питања шта је највеће богатство на свету, сви ће вам рећи да је то здравље и да је најбогатији онај ко га има. Управо на то сам мислила када сам пронашла ши путер у Гани, али прави ши путер, непрерађени, путер који лечи многе болести и упале, исцељује цео организам и подмлађује кожу, па зато и није чудо што га зовем „чисто злато“. То је сировина која се у Африци већ хиљадама година користи за различите здравствене проблеме. Французи су је открили током 19. и 20. века, пошто су имали под својом владавином велики део афричког континента и обилато га користе, као и цео свет, на крају крајева.

Познато је да ши путер има много здравствених бенефита у које се Драгана лично уверила а у складу са тим и прочитала много научних студија на ову тему. С обзиром да је дуго живела у Гани, пробала је најквалитетнији ши путер на свету. Управо је због његових многобројних добробити пожелела да га донесе у Србију, што је и учинила.

– Небројени су здравствени бенефити ши путера и могућности коришћења. Он има антигљивично дејство па се препоручује његова употреба ако се сумња на кандиду али и док сте на терапији антибиотицима при лечењу вагиналне кандиде. Препоручује се мазање путера по унутрашњим зидовима вагине као и споља. Већина жена која га је користила на овај начин пријавила је чист брис, елиминацију свраба и других тегоба. Многа медицинска истраживања подржавају ову тезу. Ако прочитате састав већине природних вагиналета на тржишту видећете да се оне састоје углавном од ши путера. Даље, ши путер делује антиифламаторно па се препоручује мазање на опекотине. Такође, пружа олакшање и ублажава симптоме кожних обољења као што су дерматитис, екцем итд. Он је и антиалерген и ублажава симптоме прехлада и кијавице. Довољно га је намазати на унутрашњу страну ноздрва ако имате запушен нос и ши ће помоћи у чишћењу и ублажавању ових симптома.

 

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању