Јермени у Ирану
Богата каста која пуни државну касу

У централном делу пословног средишта Техерана, на углу једног од главних булевара Карим Кан Занд и дугачке Неђатолахи улице, успиње се Катедрала Светог Саркиса, Јерменске апостолске цркве, завршена 1970, као једна од три у Исламској Републици Ирану, чијих су 98 одсто становника, од укупно 80 милиона, колико их отприлике има – муслимани.  Катедрала је највећа хришћанска светиња у овој метрополи, висока 36,5 метара, а њена градња је почела 1964. средствима јерменског добротвора и његових синова, а обновљена је 2000. и 2006. године.

У дворишту је споменик од белог мермера, у знак сећања на жртве геноцида над Јерменима. На постољу су натписи на персијском и јерменском језику, са датумом 24. април 1915. познатим као Црвена субота. Тада су турске власти, по јерменском тумачењу, почеле депортацију њихових националних интелектуалаца.

Група новинара из Србије је посетила Катедралу, усред радног дана, крајем августа 2017. Без других посетилаца, богомоља је одисала миром и спокојем. Домаће колеге кажу да је Катедрала живахно место окупљања Јермена из Техерана и њихових пријатеља, или радозналаца Иранаца, током Причешћа у ноћи и јутро пред Божић, а раније, дочекујући Нову годину по грегоријанском календару. Пред Божић су на прозорима према Булевару Карим Кан Занд цртежи у бојама, а испред цркве окићене јелке. Многи хришћани и муслимани се сликају крај украса.

Национална црква Јермена је православна и једна од најстаријих хришћанских заједница. Краљевина Јерменија је била прва држава која је усвојила хришћанство као званичну религију, 301. године, током краља Тиридата III. Било је то деценију пре него што је Римско царство доделило службену толеранцију хришћанству, и 36 година пре него што је Константин Велики крштен.

Јермени више од хиљаду година живе на територијама које обухвата савремени Иран. Са друге стране, неколико пута у историји су северозападни делови Ирана припадали Јерменији. Јермени су један од древних народа Кавказа, широке превлаке која раздваја Црно и Каспијско море и врлетног планинског региона, који је у историји спајао и раздвајао Источну Европу и Западну Азију. У историји су Јермени, с обзиром на географски положај на размеђи континената, важили за трговачку нацију, јер је њихова област била кључна транзитна тачка за међународну трговину и пресудна веза на древном Путу свиле.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању