У РАБРОВУ, КОД ПОЖАРЕВЦА
Богато културно лето

У жељи да допринесу равномерном развоју и децентрализацији културе у Србији, као и да створе и негују идентитет малих средина, посленици и пријатељи културе из Раброва организовали су двомесечну манифестацију „Културни епицентар” која је трајала током јула и августа. Сликари, музичари, песници, запослени у установама културе оправдали су позив организатора, па је ово симпатично место током два летња месеца било

право језгро различитих садржаја и дешавања у читавом Браничевском округу.

Ваља побројати имена неколицине њих захваљујући чијем ангажовању је и одржана манифестација. Директор фестивала је био Бојан Вељковић, селектор Драган Деспот Ђорђевић, а чланови Организационог одбора Јован Раденковић и јереј Немања Дишић. Како рекоше у Раброву, пријатељ манифестације је Месна заједница „Јединство” из овог места.

Много тога лепог и корисног је могло да се чује и види. И по дану и у вечерњим сатима. Нема простора да се поброји све, али ево тек делић онога што се збило:

Директор фестивала Бојан Вељковић, насликао је мурал са ликом Филипа Николића, познате француске музичке и филмске звезде.

– Светска звезда, француски поп музичар и глумац Филип Николић, који је 2009. преминуо у 35. години, оснивач и члан групе „2 Be 3”, био је пореклом из нашег краја, из села Вуковић, где је и почео да похађа основну школу – каже Бојан. – У знак сећања на великог уметника, који је нажалост тако кратко живео, насликао сам  мурал са његовим ликом.

Још један мурал је настао током манифестације. Реч је о Мирославу Милету Матушићу, трубачу чије музичко умеће поштују и цене сви поклоници овог инструмента. Мурал је урађен поводом три деценије од када се Миле преселио у легенду. Милетову трубу урадила је Кристина Ивић, вајарка из Раброва.

А на муралу број три је – бабица Злата. Ова јака и пожртвована жена помогла је да на свет дође око пет стотина деце, јер управо је толико жена  порађала у Раброву и околним селима. Мурал је урадио Игор Стојановић, из Лесковца, познати живописац који је фрескописао неколико православних храмова у Браничевском округу.

– Бабица Злата преминула је пре 40 година, а ово је био најбољи начин да јој кажемо „хвала“ за све што је урадила у свом животном веку, јер су уз њену помоћ многи Рабровчани дошли на овај свет – кажу организатори манифестације.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању