Болест прљавих руку

Узрочници овог обољења могу бити вируси, бактерије и паразити, али цревне инфекције, нарочито током лета, могу настати због лоше хигијене или услед неадекватно чуваних, опраних и припремљених намирница

Једна од најчешћих непријатности, која може да нас задеси током лета јесу цревне болести, које се могу спречити. О узроцима цревних заразних болести и како се оне преносе разговарамо са prim. mr sci. med. др Славицом Марис, епидемиологом, из Градског завода за јавно здравље у Београду. Узрочници, сазнајемо на почетку, могу бити из група бактерија, као што су салмонеле, шигеле, најчешће кампилобактер, али их могу узроковати и вируси, различити ентеровируси, аденовируси, норо, рота вируси или група паразита као што су протозое и хелминти, односно глисте.

Које врсте цревних болести су најчешће и како препознајемо симптоме?

– Најчешће заразне болести од бактеријских су салмонелозе и кампилобактериозе, а веома значајан проузроковач заразних болести је и бактерија, такозвани, златни стафилокок који продукује ентеротоксин који после прави проблем и који може да изазове тровање храном. Када су вируси у питању, у летњем периоду најчешће се некако срећемо са норо вирусима. Код стомачних вируса клиничка слика обично кратко траје, дан, два и онда се заврши, али треба знати да су јако заразне и да се лако преносе. Оно што је заједничко у клиничкој слици за сва ова обољења јесте мучнина, повраћање, учестале столице, дијареја, болови у стомаку и повишена телесна температура. Ако је у питању салмонела, температура може бити и до 40 степени Целзијусових. Клиничка слика је различита и може ићи од лаке, до тешке, која захтева хоспитализацију. Највећи проблем код ових болести је велики губитак течности и електролита услед честих столица и повраћања. Терапија подразумева пре свега надокнађивање течности и електролита, било оралним путем (растворима) или физиолошким растворима (интравенски) када су у питању тежи облици обољења. Тежа клиничка слика подразумева да је дошло до дехидратације која се манифестује сувим устима, у овом случају је и језик сув и обложен белим наслагама, мокраћа тамнија а рад срца је убрзан. Веома је битна надокнада течности и електролита да се то предупреди.

Зашто су цревне заразне болести чешће у летњем периоду?

– Због тога што је храна погодно тло за развој микроорганизама на високим температурама. Када се микроорганизми налазе у повољним условима, одговарајућа температура и влага омогућавају да се они веома брзо размножавају. Једна бактерија, када се нађе под повољним условима, у року од само седам сати може формирати нових два милиона бактерија. Такође, у летњем периоду, већи је број и инсеката који могу да пренесу носиоце, односно узрочнике заразних болести. Тај начин је значајнији у неким нехигијенским, неразвијеним земљама.

Како се спроводи терапија и која је најефикаснија?

– Не саветује се узимање антибиотика за вирусне инфекције јер антибиотици и не делују на вирусе. Када су у питању бактеријске инфекције, антибиотике користимо у строго контролисаним условима, односно, дају се особама код којих је већ наступила тежа клиничка слика, обично код одојчади и мале деце, старијих особа које имају неко хронично обољење и код људи који имају смањен имунитет. У другим случајевима се не препоручује узимање антибиотика јер се на тај начин продужава трајање клиничке слике и продужава излучивање узрочника из организма, односно столице. Уз ову, симптоматску терапију, саветује се и узимање пробиотика.

Наставак можете прочитати у броју 3105.