Bolesti koje nam prenose kućni ljubimci

Dešava se da i savesni vlasnici zaboravljaju da njihovi ljubimci nekada imaju specifične potrebe i bolesti pa tako dovode u opasnost sebe, ali i ostale sa kojima dođu u kontakt. Temeljno pranje ruku značajno smanjuje rizik od širenja infekcije, ali nekada to nije dovoljno

Zoonoze su infekcije i oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu preneti na čoveka. Njihovu pojavu objašnjava biološko srodstvo ljudi i životinja i kontakt između čoveka i životinja, glodara i zglavkara, koji žive u njegovom okruženju. Kako saznajemo na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu, bez laboratorijskih ispitivanja dijagnoza se teško postavlja, a osnovne karakteristike zoonoza su mnogostruka etiologija (bakterije, virusi i rikecije – koje imaju karakteristike i virusa i bakterija), polivalentnost širenja (kontaktom, alimentarnim – zaražena voda i hrana i aerogenim putem, preko vektora – krpelji, komarci i dr.) i klinička slika u vidu osipa (kao kod šuge).

O bolestima koje na čoveka mogu preneti baš naši dragi kućni ljubimci i njihovoj prevenciji govori prim. mr sc. med. dr Slavica Maris, šef Odseka za zoonoze Gradskog zavoda za javno zdravlje.

– Kućni ljubimci nam mogu pružiti ogromnu ljubav, ali svaki vlasnik psa, mačke ili nekog drugog ljubimca mora biti svestan da postoje zarazne bolesti koje ljubimci mogu preneti na čoveka. S obzirom na to da se bolesti koje se mogu preneti preko ljubimaca ne prenose samo kontaktom, pranje ruku nije jedina mera prevencije za nastanak ovih oboljenja.

Nastavak pročitajte u broju 3118.