Ботоксом против знојења

Проблем од кога мање или више патимо сви, нарочито лети, посебно погађа људе који током читаве године имају такозвану хиперхидрозу, односно појачано знојење. Сада се ова непријатност може успешно решити за само десетак минута

Лучење зноја је нормалан, физиолошки процес који зависи од рада и лучења знојних жлезда које се налазе у кожи. Може бити смањено или појачано, а на њихов рад, осим фактора спољашње средине утиче и психоемотивно стање човека. Појачано лучење зноја назива се хиперхидроза. Обично је симетрично и обилно у регијама пазуха, дланова, табана, лица. Хиперхидроза може бити фозиолошка, симптоматска, генетска, а најчешће је идиопатска (непознатог порекла), која се доводи у везу са психичким и емотивним стањем. Знојење је изражено током читавог дана, а нарочито у стресним ситуацијама. Ради се о нервној стимулацији одређених зона мозга и потпуно је ван вољне контроле, што ствара велике непријатности и додатни је извор несигурности код људи који имају хиперхидрозу. О томе како савремена медицина може да помогне у решењу овог проблема разговарали смо са др Јасмином Лалошевић, која препоручује терапију ботоксом и једнa је од зачетника ове методе код нас, а годинама се већ бави антиејџингом.

– Ботокс је одомаћени термин свуда у свету па и код нас, мада је то заштићен назив за лек, па ту има неких недоумица. Наиме, ботулински токсин је основа лека Botoks који производи Алерган, али га производе и остали произвођачи под другим називом као што је рецимо Disport. То су легитимни, регистровани лекови који се, пре свега, користе у неурологији да би блокирали неуромишићну синапсу и смањили активност одређених мишића, али осим код спастицитета, неуролошких обољења и страбизма (разрокости) користи се и у естетске сврхе. Ботулински токсин је продукт бактерије klostridium botulinum и као лек се користи у неурологији, офталмологији и физикалној медицини и то у много јачим дозама од оних које користимо у естетске сврхе. Циљ је да се се блокира претерана мимика и да израз лица одговара расположењу, односно да неко не изгледа љут када то није. Јер такав „љутит“ израз лица дају боре које су се временом створиле. Такође, користи се и код људи који имају проблем претераног знoјења. Његово дејство је пролазног типа, реверзибилног ефекта на неуромишићне спојнице. Он је токсин, али је и лек. Морамо знати да постоје пацијенти који из неког разлога не могу да приме ботокс и стања која су контраиндикована за овај третман, али је интересантно да нису забележене алергијске реакције за разлику од других лекова. Што се појачаног знојења тиче, прво морамо да утврдимо разлог за то јер оно може бити и последица неких обољења, појачаног рада тироидне жлезде, повећања телесне температуре али и неких инфективних болести које изазивају знојење.

Многи се природно појачано зноје на врућинама. Како можемо знати да ли имамо хиперхидрозу или обично знојење?

– Ако се искључи болест и системски проблем, онда имамо ситуацију када се људи појачано зноје без обзира на временске прилике (што исто спада у физиолошке реакције). То су људи који су склони честим узбуђењима, секирацијама, треми и тада им са руку капље зној, слива се са чела и таква врста знојења представља проблем. Они врло често кажу да им је незгодно и при самој помисли да ће да се озноје и баш тог тренутка их облије зној, чак и када им је хладно.

Када и како се спроводи терапија ботоксом?

– У ситуацијама када елиминишемо обољења која узрокују знојење, ми можемо да помогнемо пацијенту тако што убризгавањем ботокса блокирамо неуромишићне синапсе, односно блокирамо ту фину инервацију жлездица које се налазе у кожи. Људи често питају да ли смеју да раде ботокс да не дође до неке парезе, или парализе јер се третира осетљива регија испод пазуха. Треба знати да се лимфне жлезде које прате велике крвне судове, као и нерви, налазе дубље у пазушној јами, али ми третирамо само знојне жлезде које спадају у структуру коже. Оне се најчешће налазе у близини фоликула длаке. Третман ботоксом се ради посебном техником која се зове папуло техника где се скроз површински, у кожу, аплицирају мале дозе дилутираног ботулинског токсина који на тај начин спречава претерану инервацију, јер ако би се ставио дубоко, он не би имао тај ефекат у зони коју желимо да третирамо. Убризгавањем ботокса у предео пазуха блокира се претерано излучивање acetilholina који је одговоран за идиопатску хиперхидрозу.

Колико је трајан ефекат након третмана и да ли га је потребно поновити?

– Третман ботоксом би требало радити једном у 6 месеци, али је интересантно да он обично дуже има ефекта него када се ради у естетске сврхе, рецимо код блокаде глабеле (да би се решили бора између обрва). Код људи који су мимични та глабела је хипертрофична, односно, то је јак мишић. Ми га релаксирамо и одвикавамо од те мимике и на тај начин исправљамо ту бору. Тај третман има ефекта четири, максимално шест месеци, а када радимо испод пазуха, блокирамо мишићну синапсу, те подражаје знојне жлезде да је спречимо да се активира и да лучи садржај. Ту је ефекат дужи, шест до осам месеци, па чак и годину дана.

Како након третмана делује ботокс, да ли он спречава нормалан рад знојних жлезда?

– Ми делујемо на неуромишићну синапсу и он блокира реверзибилно пренос сигнала. Знојна жлезда тада није стимулисана да се зноји јер је привремено блокирамо. После неког времена, неуромишићна синапса се поново успостави и знојење се наставља, али не више онако обилно и неконтролисано. Наравно и након третмана, знојење се не зауставља потпуно, јер је то нормалана физиолошка потреба и људи могу нормално да се зноје. На овај начин спречавамо прекомерно знојење, које је проблем. Третман могу да раде само лекари који су едуковани и сертификовани за ту процедуру и то искључиво са лековима који су регистровани у агенцији за лекове.

Када је препоручљиво урадити третман?

– Интервенцију не радимо пре навршене 18 године а касније, у зависности од потребе. Није одређено, али се обично највише ради пред лето, јер је тада проблем израженији. Мада је људима који се прекомерно зноје и зими такође непријатно будући да се зноје без обзира на временске услове.

Од хиперхидрозе подједнако пате и мушкарци и жене. Ко се чешће одлучује за интервенцију?

– Подједнако се јављају и мушкарци и жене. Код мушкараца се веома често појачано знојење јавља у пределу чела, леђа, врата и руку, што може бити јако непријатно и у приватном и у пословном окружењу. Жене се, осим испод пазуха, појачано зноје код препона, испод груди и то зна да им прави велике проблеме. Ако су у периоду менопаузе обично саветујемо да прво морају да реше хормонски дисбаланс који је узрок тог знојења, па тек онда да дођу на третман ботоксом.

Да ли се саветује још неки поступак и где се може обавити?

– Некада се користила електрофореза, али се сада ретко практикује јер мора често да се ради а и ефекат није задовољавајући. Још један начин за решавање проблема хиперхидрозе је оперативно лечење, искључиво по савету лекара који процењује који су пацијенти кандидати за операцију, а који су кандидати за ботокс. Метод убризгавања ботокса ради се и у државним клиникама код едукованих и сертификованих лекара за ту врсту интервенције, али не спада у домен примарне здравствене заштите, те се плаћа. Интервенција није болна, мало је непријатна, али кратко траје тек око десетак минута, у зависности од умешности лекара.

Наставак можете прочитати у броју 3109.