Najveće svetsko kulinarsko takmičenje
BRONZANA MEDALJA ZA MLADE ŠEFOVE

 

Mladi šefovi, predstavnici Junior Chefs Cluba Srbije, osvojili su bronzanu medalju na najvećem svetskom kulinarskom takmičenju Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, u Luksemburgu.

 

Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu održalo se četrnaesti put za redom, od 26. do 30. novembra, pod pokroviteljstvom Svetske asocijacije kuvara u okviru EXPOGAST sajma.

Culinary World Cup 2022. okupio je preko 100 timova iz celog sveta, kao i mnogo individualnih kuvara i poslastičara.

 

Junior Chefs Club, koji predvodi Nikola Biševac, šef u restoranu PALIGO PALATA sa Palića, bio je jedini predstavnik Srbije. Takmičio se u kategoriji Regionalnih timova i to kao juniorska selekcija (do 25 godina) u seniorskoj konkurenciji. Da bi obezbedili uspeh i predstavili se u najboljem svetlu, pripremali su se mesecima unazad u restoranu PALIGO PALATA, zajedno sa svojim trenerima i asistentima. “Naš tim predstavio se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, pod nazivom PRIRODA, sastavljenog iz dve kategorije – „Pastry art” i „Culinary Art – sa ukupno 5 različitih sekcija. Kroz sve to pokazali smo različite tehnike kuvanja, oblikovanja i serviranja hrane, a svoju ocenu i komentare dali su najugledniji svetski kuvari”, izjavio je Biševac.

 

JCC tim čini pet kuvara, jedan poslastičar i tri pomoćnika.

 

Aleksa Susić – kapiten

Uroš Bolić – vođa kategorije

Aleksandar Ivanović – vođa kategorije

Filip Mihajlović – vođa kategorije

Stefan Ignjatović – poslastičar

 

Aleksandar Antić – pomoćnik

Nikola Maglovski – pomoćnik

Strahinja Radisavljević – pomoćnik

 

 

Predsednik kluba Nikola Biševac istakao je da je ponosan na uspeh mladih kolega i zahvaljuje se svima na vremenu i trudu koji su uložili kako bi Srbiju i srpsko kulinarstvo predstavili na svetskoj gastonomskoj sceni.

 

Podsetimo, Junior Chefs Club je udruženje koje okuplja mlade i talentovane kuvare i poslastičare Srbije. Osnovano je 2012. godine sa ciljem da mladim kuvarima omogući pristup i učenje novih trendova u gastronomiji, kao i odlazak na najprestižnija svetska takmičenja.

 

Iza sebe ima dve srebrne i pet bronzanih medalja na velikim takmičenjima.

 

Culinary World Cup 2014 (bronzana medalja)

IKA Culinary Olympics 2016 (bronzana medalja)

Culinary World Cup 2018 (srebrna medalja)

IKA Culinary Olympics 2020 (srebrna i dve bronzane medalje)

Culinary World Cup 2022 (bronzana medalja)

 

“Neverovatno iskustvo za nas mlade koji želimo da jednog dana budemo baš ono ime koje se pamti i uvažava u svetu kulinarstva. Raduje me što učim od najboljeg iz naših krajeva i što je PALIGO PALATA uvek spremna da nas podrži”, istakao je Viktor Deak, učenik iz Subotičke škole koji je na praksi u PALIGO PALATI i koji je išao sa timom na takmičenje.

 

Ukoliko odlučite da posetite prelepi Palić, preporučujemo da svratite u PALIGO PALATU i ispunite sva čula uz kulinarske čalorije naših nagrađenih kulinara.