IZLOŽBE: PETAR OMČIKUS
Buntovni slikar svakodnevice

Novembra 1951. godine Petar Omčikus je u Beogradu imao prvu samostalnu izložbu na kojoj je bilo izloženo osamdesetak slika nastalih tokom jedanaest godina rada. Sledeće godine „buntovnik” odlazi u Pariz. Pre toga priključio se grupi „Jedanaestorica”, umetnicima koji su iznosili kritičke stavove na neke društvene pojave. U jednom od poslednjih intervjua pred put rekao je: „Preuzeli smo ulogu kritičara tadašnje društvene situacije. Naravno i nas su kritikovali. Hapšenja nas je spasao Branko Šotra, jedan sjajan čovek. Bio sam prijatelj sa ćerkom Vladislava Ribnikara, odličnom vajarkom Milicom Ribnikar. Ona nam je pomogla”.

Povodom prve izložbe, sedamdeset godina kasnije, beogradska ARTE galerija izložila je Omčikusova dela. Četrdeset pet slika i dve skulpture, posetioci mogu da vide do kraja marta. Anđela Maletić, istoričar umetnosti, ARTE galerije, tim povodom je rekla: „Omčikus od rane mladosti samostalno formira svoj sistem vrednosti i ideale, svesno se izmeštajući van glavnog toka misli i delovanja sredine u kojoj se nalazi. Prevazilazeći određenja vokacije i strasti, slikanje za Petra Omčikusa predstavlja potrebu koju zadovoljava neposredno, iskreno i nezavisno od konteksta sredine i vremena u kojima se formirao, sazrevao i razvijao kao umetnik.”
Izložbu prati publikacija sa reprodukcijama i tekstovima Čedomile Marinković, Pavla Vasića i Anđele Maletić. Radovi iz privatnih kolekcija pregled su stvaralaštva Petra Omčikusa u periodu od druge polovine dvadesetog veka, pa do prve decenije dvadeset prvog veka.

Akademik Dušan Otašević ovako je govorio o Petru 2019. godine, kada se u ime prisutnih opraštao od velikog umetnika na beogradskom Novom groblju. „Ispraćamo akademika Omčikusa na njegovom započetom putovanju ka večnom plavetnilu gde ga čekaju pripadnici „Zadarske grupe“ i svi oni koji su imali sreću da upoznaju ovog izuzetnog čoveka i umetnika. Slikar Omčikus je pre devedeset i tri godine iz mediteranskog plavetnila, inače rođen u Sušaku, započeo uzbudljivo životno i umetničko putovanje. Boraveći u Rijeci, Beogradu, Zadru, Parizu, Baru ili Veloj Luci, ostavio je trag svog raskošnog slikarskog talenta, o čemu svedoče mnogobrojni istoričari umetnosti, od Mišel Sefora do Jerka Denegrija.“

I još je dodao da je Omčikus bio umetnik dosledan u svom uverenju, te da je slikao prizore iz svakodnevice, portrete akademika, pejzaže, ali i događaje sa sportskih terena.

 

O.R.