Кад би калдрма проговорила...
ЧАЧАК, НАЦИОНАЛНА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

Мали градови су често велике ризнице скривеног блага. Лепота се налази на сваком кораку, али је често ненаметљива, на први поглед, невидљива. У мору претераних очекивања и брзини свакодневице, склони смо да не примећујемо бисере који нас окружују. А они су ту, само чекају да их откријемо или да их се поново сетимо…

Један од таквих градова је и Чачак,који тренутно носи епитет прве Националне престонице културе за 2023. годину. Претходних месеци овај град је био домаћин раскошних културних манифестиација, али и бројних гостију који су долазили, не само из окружења и региона, већ и из целог света. По свој прилици, тај тренд ће се наставити све до краја године, када ће се ласкава титула „културне престонице“, преселити у Ужице. Већ сада је извесно да су се Чачани показали као изузетни домаћини и још бољи организатори, који су свој град адекватно позиционирали на културној мапи Србије, али и света.

За оне мање упућене, чувени град на Морави је град спорта, уметности и богате историје, али и добре хране и још бољих домаћина. Насупрот причама о карактеристичној „чачанској уздржаности“, у овој вароши ће вас дочекати љубазност, која ће отклонити све предрасуде. Чачак је смештен у средишњем делу централне Србије, на раскршћу значајних путева, а окружују га планине Јелица и Вујан, као и чувени, у песми опевани, Овчар и Каблар. Кроз град тече Западна Морава, која је уједно његов симбол и место окупљања Чачана, посебно током летњих месеци. Посматрано из „птичје перспективе“, рељеф какав се само пожелети може, са свим карактеристикама бујне, зелене Шумадије.

Као и у свим градовима, тргови су места окупљања, али и почетак сваког туристичког истраживања. У том смислу, ни централни трг у Чачку, који носи име Жупана Страцимира, оснивача града и рођеног брата Стефана Немање, није изузетак. Простран и уређен, са великом фонтаном у средини, подсећа на тргове какви се могу видети и у неким мањим местима у Италији. У непосредној близини трга, на градском шеталишту, налази се прави бисер града, чувени хотел „Београд“, отворен 1. јануара 1900. године, када је свет славио прелазак из 19. у 20. век. Идејни творац, инвеститор и власник овог здања, био је бечки индустријалац Фердинанд Крен, који је значајан део свог живота провео у Чачку, коме је оставио бројна завештања. Поменути хотел „Београд“, некада познат и под именом „Крен“, био је прва грађевина на тлу Србије, изграђена у стилу сецесије. Хотел је сачувао идентичан изглед с почетка прошлог века, као и аутентичне витраже, који и данас красе његов ентеријер. Посебну атракцију овог хотела, који има статус споменика културе, представља тераса-бар са погледом на археолошко налазиште Римске терме. Обилазак овог, не превише великог, али изузетно значајног локалитета, могућ је и у пратњи водича. Остаци Римских терми, односно парних купатила, датирају с краја 3. или почетка 4. столећа и представљају прави куриозитет, јер су сачувани у самом центру града, непосредно поред малог, новоизграђеног, Римског трга.

 

Пише Братислав Михаиловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању