КИНЕСКА ТРАДИЦИЈА
Чај, браћо, а не вино и ракију

Раскошна поподневна гозба у „Гласбели Ти Лабу“, одличном ресторану у Хонгонку, управо је почела. Али, звезде нису најквалитетнији говеђени одресци, већ – чај. Осам чаша чаја мами посетиоце у овај мрачни простор обложен  дрветом у ужурбаном градском насељу Козвеј Беј.

Са леве стране су три чаше које садрже три различите врсте топлог чаја: сирови „пуер“, „златна игла дајан хонга“ (релативно нови црни чај из кинеске југозападне  провинције Јунан) и „ рогуи“ с мирисом тресета – врста „улонг“ чаја који расте на стенама Вуји планине у кинеској провинцији Фуђен на југоистоку земље. Здесна је, ледени „рогуи у пуном цвету“, сервиран у пет чаша светски познате марке „ридл“.

– Молим вас да помиришете – каже конобар госту. – Са чашом за коњак можете више осетити укус воћа. Са чашом за вино „бургундац“, имаћете више укус цвећа.

Реч је о необичном и модерном начину да се проба чај. Али, дописник Си-Ен-Ена из Хонгконга није дошао због дегустације, већ да сазна зашто само неколико шака неких врста кинеског чаја кошта хиљаде долара. Ево резултата његовог истраживања.

„Глосбели“ је специјализован за „улонг камени чај“ са Вуји планина, који је једна од најдрагоценијих и најскупљих сорти чаја на планети. Познате сорте овог чаја укључују „рогуи“, „да хонг пао“ и „шуи шиан“ што у преводу значи  цимет, велики црвени огртач и нарцис. Најцењени чај у овом ресторану је „Нију лен кенг рогуи“, ретка врста „рогуија“ која расте у долини  истоименог потока (Нију лен кенг) на Вуји планинама. Малопродајна цена овог чаја у марта је била  4.560 долара за 25 грама. Или – 184.615 долара за килограм! Уживање у једном чају у „Глосбелију“ кошта 28.000 хонгконгшких долара (3.577 америчких). Да бисмо схватили колико је ово мало, односно, много, ваљало би да се зна да се у мали чајник од 150 до 200 милилитара обично ставља око пет грама листова чаја.

Ретки чајеви већ дуго достижу цене-до-неба у Кини. Још 2002. године 20 грама  „да хонг пао“, некада резервисаног само за цареве усне, продато је на аукцији у Гуангџоуу за 180.000 женминбија (28.000 долара). Године 2009. сто грама „тајпинг хукуи“, зеленог чаја из источне кинеске провинције Анхуи продато је  на акцији у Џинану за суму од 31.300, изражено у америчким доларима.  Недавно, у децембру прошле године, „Сотбијев“ огранак у Хонгконгу је покренуо своју прву аукцију чаја, фокусирајући се на старински „пуер“ чај.  Чајни колач од 330 грама (комприновани листови чаја у облику торте) продат је за 72.150 америчких долара.

Током свог истраживања, новинар је открио колико је кинески свет чаја диван, тајновит и сложен, као што је и упознао неке нове играче на сцени који праве храбре потезе да уздрмају уобичајене навике и схватања.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању