МОЗАИК: КАРИПСКО МОРЕ
Чије је благо из доба колере

Колумбија је, како је објављено пре неколико дана, предузела кораке за вађење давно изгубљене шпанске галије и њеног непроцењивог богатства, али томе на пут могле би да стану Шпанија и Боливија, као и неке друге земље и фирме које такође полажу право на плен, или бар на један његов део.

Реч је о олупини легендарног брода „Сан Хозе“, која је први пут лоцирана близу колумбијске обале 2015. године. Тадашњи колумбијски председник Хуан Мануал Сантос је поздравио откриће потопљеног једрењака са благом који је нестао пре више од 300 година, али је на конференцији за новинаре рекао да су информације о томе где се једрењак налази и како је пронађен – државна тајна. Брод је, наводи се, потонуо негде код колумбијског полуострва Бару, јужно од Картагине.

Галију „Сан Хозе“ је на том месту потопила британска краљевска морнарица у ноћи 7. јуна 1708 године. Брод је, наиме, током битке са британским бродовима у време Рата за шпанско наслеђе, потонуо са 600 путника и чланова посаде (само њих неколико је преживело несрећу), као и са златом, сребром и смарагдима, чија се вредност данас процењује на 17 милијарди долара. Колумбија је била шпанска колонија када је „Сан Хозе“ потопљен, а злато из целе Јужне Америке, посебно из данашњег Перуа и Боливије, било је похрањено у тврђави њеног обалског града Картагена, пре него што је послато натраг у Европу, да би било испоручено на двор краља Филипа Петог. Доживело је несрећну судбину и нестало негде на дну мора. Управо је ова олупина, због велике количине (око две стотине тона) злата, сребра, смарагда и других драгоцености била на мети ловаца на благо из читавог света. Верује се да је на њему било 11 милиона златних новчића, између осталог.

Било како било, америчка истраживачка компанија је још 1982. године навела да је пронашла „Сан Хозе“ на дубини од 210 метара. Две године касније, колумбијска влада је променила закон по коме половина блага припада налазачу, па је на основу новог закона америчка компанија могла да добије само пет одсто од вредности пронађеног блага. Американци су уложили жалбу пред Федералним судом у Вашингтону која је одбачена 2011. Врховни суд Колумбије је наредио да се олупина извуче без обзира на међународне спорове. Међутим, иако су пронађене бројне друге олупине, локација „Сан Хозеа“ је све до 2015. била мистерија.

 

Приредила Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању