ZIMSKE ČARI KORČULE
Čiji je Marko Polo?

Jadran zimi. Probijamo se preko poluostrva Pelješca do Orebića na obali mora, pod stučnim vođenjem Bojane Šestović. Sa parkinga prelazimo u čamac i krećemo ka gradu Korčuli na istoimenom ostrvu. Kratka plovidba iskusnom kapetanu ne predstavlja problem. Ovaj put  je izabrao alternativnu trasu, zato što vetar stano menja pravac. Sunce je prolećno snažno, mada je zima. Bistrina i plavetnilo mora mami da se zapliva u stilu Veljka Rogošića. Za one mlađe, reč je o nekadašnjem jugoslovenskom plivaču na duge deonice po čemu je bio poznat u svetu.

Pristajemo sa istočne strane utvrđenog starog grada Korčule. Talasi su tu bili milosrdniji prema plovilu. Dolazimo i do glavnog ulaza gde  prelepo stepenište i most vode ka vratima stare varoši. Kažu da je lično Napoleon Bonaparta naredio da se naprave stepenice, radi lakše komunikacije, u odnosu na pokretni most preko kanala, koji je štitio grad od raznih osvajača. U dnu je bašta kafea gde je, navodno, nastala čuvena  pesma “Skalinada” Olivera Dragojevića. Ideja se rodila tako, kažu meštani, dok je pevač sedeo dole, ugledao je damu koja se okliznula na izuzetno uglačanim skalinama. Klizala je sa stepenika na stepenik, sve u ritmu “ska-li-na-da”. I tako je nastala balada. Inače, Oliver je rođen i sahranjen u Veloj Luci, koja se nalazi na drugoj strani ostrva.

Stari grad je u pravom smislu reči star. Valjda zato i ima toliko mesta gde mogu da se vide majstori kako ga doteruju. U šetnji i razgledanju doznajemo da najveću kontraverzu kod posetilaca izazviva kuća gde je, navodno, rođen Marko Polo oko 1254. godine. Tu je uza zid postavljena i tabla koja govori o tome. Ispada tako da čuveni moreplovac ima dva legitimna mesta rođenja, Veneciju i grad Korčulu. Zvanično rođen je u Veneciji, ali se ne predaju žitelji Korčule. Svako se drži svoje priče,

Zimi ovde nema mnogo turista i jedini ugostiteljski objekt koji radi je picerija odmah podno stepeništa i glavnog ulaza u utvrđeni grad. Šetnja ne traje predugo oko celih zidina. To je ovde ono što je u Beogradu “krug dvojke”. Starosedeoci znaju šta znači imati svoj kutak u tom delu grada. Kao, uostalom,  što to znaju i oni iz beogradskog „kruga”.

 

Tekst i fotografije Goran Gorunović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju