Есенцијални минерал
ЦИНК

Цинк спада у минерале и то оне есенцијалне за функционисање нашег организма. Он је један од најчешћих минерала на Земљи а то значи да се може наћи и у храни, али у зависности од хране негде га има више а негде мање. Највише цинка има у храни животињског порекла али се може наћи и у биљкама па његова количина у биљкама директно зависи од количине цинка у земљишту.

Цинка има и у људском организму и то највише у мишићима и костима, али има га и у ноктима, јетри, коси, кожи, очима… Оно што треба знати јесте да сваки систем органа у нашем организму зависи од цинка зато што овај важан минерал подстиче правилан рад система за дисање, за варење, утиче на чуло вида, укуса и мириса, помаже у разградњи масти, протеина и угљених хидрата. Важан је за функционисање око 300 ензима у телу, за целокупан наш метаболизам на ћелијском нивоу. Од изузетне је важности за труднице јер има једну од битних улога у развоју фетуса.

Опште је познато да су ипак две најважније функције које цинк има за човека –да нас штити од инфекција и да помаже у стварању ћелија. Па, тако ако желите да појачате свој имунитет, проверите да ли имате дефицит цинка и да ли вам је неопходан појачан унос овог минерала путем хране или суплемената.

Постоје неки јасни знаци упозорења на које треба да обратимо пажњу а који нам говоре да немамо довољно цинка у организму. Они су следећи:

  1. Не спавате довољно – када се ово догоди многи обрате пажњу на унос магнезијума. Ипак, истраживачи су утврдили да су они са несаницом имали знатно нижи ниво цинка у свом организму од људи који лако утону у сан.
  2. Имуни систем вам је слаб – цинк спречава вирусне инфекције и скраћује трајање обичне прехладе. Он је природни ‘носач’ или заштитник имуног система. Ако се често и лако разбољевате, појачајте унос цинка.
  3. Имате низак либидо – да ли сте знали да је цинк важан за градњу хормона, укључујући естроген и тестостерон? Низак ниво цинка у организму доводи до симптома налик менопаузи и другим хормонским дисбалансима, и смањује либидо.

 

 

Припремила Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању