Цркве брвнаре и њихове приче

Записи веле да су брвнаре подизане још у раном средњем веку, али материјалних доказа из разумљивих разлога нема. Мада их, и то је познато, није било у великом броју. Масовно су подизане у време турске владавине, најчешће на скровитим местима, у густим шумама, далеко од путева

Градитељи брвнара су се опредељивали за дрво из неколико разлога. Било га је свуда, брзо се градила светиња, а по потреби, ако запрети опасност, лако се растурала и поново склапала на новој локацији. Доказа нема, али хајде да замислимо да је предање засновано на истинитом догађају. Тек, за цркву Лазарицу у Пролом Бањи приповеда се да је још из времена кнеза Лазара. У тој цркви, удаљеној два километра од Бање, предање каже да је обављена последња причест Лазареве војске. И ту постоји природни феномен који је опет везан за ову легенду. У порти цркве стабла шљива су спирално увијена. Како стара, тако и младице које тек избијају. Свештеници су, према обичају, причестили ратнике. Шест пута обишли су око цркве молећи за победу Срба на Косову. Како су они обилазили око цркве, тако су се и стабла окретала за њима. И тако увијена остадоше, ево, до данашњих дана.

И брвнара у Такову има своју причу. Везана је, свакако, за Други српски устанак. Али и за причест, као и Лазарица у Пролом Бањи. Ту је прота Мелентије Павловић причестио устанике. Стручњаци су утврдили да је једна од најстаријих грађевина црквене архитектуре овог типа у Србији. Подигнута је 1795. године на месту старе цркве за коју се зна да је зидана седам деценија раније. Црква је обнављана 1935. године, а и недавно. Наиме, половином новембра 2014. године обновљен је кров богомоље. Лево је звоник, а десно од улаза повећи камен. На мермерној плочи, постављеној на камену златним словима је написано „камен са кога је на Цвети 1815-те кнез Милош објавио почетак II српског устанка“. Устаници су дошли у цркву у Такову да се причесте и том приликом се заклели на верност Милошу Обреновићу и Србији, „на крст часни и слободу златну“. Наравно, са њима је био и Милош. Из Такова у село Вреоце код Лазаревца. Они су 2017. године организовали велико славље. Заправо, јубилеј – два века постојања цркве брвнаре. Невелика прелепа грађевина утопила се у хлад столетних стабала. И чува све приче које су настајале у њој и око ње у протекла два века. Најстарија је у Колубарском округу, и једна од најстаријих у Србији. Како рече отац Радивоје на овом месту црква је зидана два пута и оба пута су је Турци палили. А онда су мештани направили брвнару да би могли да је носе са собом кад освајач крене у походе. Посебна је по иконостасу. Урадио га је Константин Зограф, најистакнутији иконописац из сремско-банатске зографске школе.

Наставак прочитајте у броју 3148.