Виле на Босфору
Чудесна архитектура Инстанбула

Смештене на европским и анадолијским обалама, виле се најбоље виде са самог Босфора. Крстарење бродом идеалан је начин да видите ове живописне домове, а са воде имате и најлепши поглед на цео град.

Босфор је био центар града током свих инкарнација Истанбула. Највећи број вила потиче из 17. века  и од самог погледа на њих застаје дах. „Наслоњене леђима на гајеве, а напред као да пружају ноге ка мору,“ раскошне виле осветљавају посебан период у османлијској историји.

Статус власника одређивао је локацију њихове виле, као и њену боју. Ове грађевине из османлијског доба углавном су подизане у стилу павиљона (кошк) и резиденција (конак) са два или три спрата, великим бројем соба, и пространим и раскошним баштама или гајевима. Већина је изграђена од камена или цигле и дрвета, или само од дрвета багхдади техникама, алудирајући на њихову османлијску архитектонску лозу са детаљима као што су ручно цртани украси и широки прозори (џумба), а не балкони. У складу са локацијом на обали, многе виле су имале кућице за чамце.

Иако су палата Долмабахче, палата Чираган, павиљон Адиле Султан, павиљон Бејлербеји и павиљон Кучуксу међу најистакнутијим грађевинама које се данас могу видети дуж Босфора, верује се да је у једном тренутку више од 300 вила било поређано са обе стране пловног пута.

Крстарење Босфором открива запањујуће лепе виле на европској страни у Ортакоју, Куручешмеу, Арнавуткоју, Бебеку, Румелихисару, Емиргану, Истинијеу, Јеникоју, Тарабји и Саријеру; на анадолијској страни, виле се могу видети у Кузгунџуку, Беилербеји, Ченгелкоју, Ваникоју, Кандилли, Анадолухисару, Канлиџи, Чубуклу, Пашабахчеу и Бејкозу.

Док су неке од ових зграда подигнуте током републиканске ере, већина је изграђена током Османлијског царства. Неким преживелим структурама враћен је некадашњи сјај кроз напоре конзервације и претворене су у хотеле, музеје или сјајна места за догађаје. Многе виле и даље служе као резиденције за породице у Истанбулу.

Савршен начин да се пређе Босфор је чамцем, где можете видети виле поређане попут драгуља дуж обале. Обиласци бродом у Истанбулу обично полазе са трајектних пристаништа у ужурбаним четвртима Кабаташ и Еминону. Доступна као краће или дуже туре, путовања бродом су веома популарна међу посетиоцима, нудећи прилику да уживају у лепоти Босфора и његове обале. Друга опција је да изнајмите приватни чамац за флексибилније и ексклузивније искуство.

Пролеће је стигло и обалу мореуза оживели су цветови у нијансама ружичасте, лила и љубичасте боје који се протежу од Бејкоза до Ускудара и Кузгунџука и од Историјског полуострва до Бешикташа, Куручешмеа, Јеникоја и Румелихисарија, наглашавајући драматичну лепоту истанбулских вила. Уз  мало среће, ваша пролећна тура Босфором може укључити и гледање делфина који се веселе у води.

За становнике Истанбула, као и за локалне и међународне туристе, обала Босфора је дом за неке од најпопуларнијих градских дестинација. Поред живописне и пријатне атмосфере која наглашава живахност ове метрополе, на обали Босфора се налазе одлични рибљи ресторани, ресторани са Мишелиновом оценом и фини ресторани који служе врхунску интернационалну и турску кухињу, живописни кафићи па чак и софистицирани ноћни клубови. Шетња босфорским шеталиштем може понудити неочекивана искуства – од укусне уличне закуске до импровизованог концерта традиционалних музичара.

 

Фотографије: ТГА (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању