Ископане 24 статуе из римског доба
ЧУДО У ТОСКАНИ

Одавно је неко од стручњака рекао да, када је реч о античком периоду, простори данашње Грчке и Италије јесу два огромна неистражена локалитета. Јер, где год да се закопа наиђе се на материјалне остатке древне грчке и римске цивилизације. Тако је било и недавно када су италијански археолози у Тоскани нашли бронзане статуе старе 2.300 година. Стручњаци кажу да је реч о изузетним налазима, а они “слободнији” у изјавама тврде да је реч о антиквитетима који могу да измене ток историје.

Све се одиграло на простору града Сан Кашиано ди Бањи, невеликог места у провинцији Сијена, тачније на месту где се некада налазило купатило. Ту су нађене 24 бронзане статуе, одлично сачуване, од којих су неке високе читав метар. Али не само то. Нађена је и велика остава новца, више од шест хиљада бронзаних, сребрних и златник комада, као и велики број натписа у камену и мермеру на латинском, а било је и неколико на етрурском језику. Прве претпоставке стручњака су да су статуе израдиле локалне занатлије у време великих сукоба Римљана и Етрураца, током другог и првог века пре Христа.

          За сваку од нађених фигура стручњаци тврде да има свој квалитет и значај, али посебно истичу две: Хигију и Аполона. Ова два божанства су, заједно са осталим статуама украшавали светилиште Великог купатила  у коме су се налазили термални кипући базени и фонтане и тераса. Већина истраживача се слаже да су божанства била ту све до тренутка када су у неком од ритуала положена у воду и ту остала заувек. То полагање у воду их је и сачувало до данас, па су нађене нетакнуте и неоштећене. Јакопо Таболи, доцент са Универзитета за странце у Сијени, који води ископавање, објаснио је да су статуе уроњене у топлу воду богату минералима током ритуала у коме се “нешто даје води са надом да ће вода нечим узвратити”.

Купатило је, иначе, било у употреби од трећег века пре нове ере, па до петог века после Христа. Археолози претпостављају да су терме престале са радом у време када се хришћанство овде укоренило, али напомињу да је занимљиво да ништа у термама није уништено, већ је купатило затворено великим каменим стубовима.

Налази су изазвали интересовање како стручњака, тако и јавности. Пре свега локалног становништва које од тога очекује неку корист која се огледа у већој посети туриста. Масимо Осана, генерални директор италијанских државних музеја, одобрио је куповину једне зграде из 500. године која ће бити и седиште музеја у Сан Кашиану. У згради ће бити изложени иови налази, али ће читав простор около бити претворен у велики археолошки парк. Осана је рекао да је ово откриће најважније од проналаска бронзаних статуа грчких ратника из Ријаће, које су ископане 1972. године у Калабрији, а датирају из петог века пре нове ере и „сигурно једно од најзначајнијих бронзаних налаза у историји древног Медитерана“.

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању