МАЛИ ЛУКА ЖЕЛИ САМО ЈЕДНО
Да ми је да косим по цео дан

Овим речима из поднаслова хуманитарци из организације Срби за Србе почињу своју причу о посети породици Лазаревић, која живи у тешким условима, у кући која се једва може назвати домом.

Недуго након рођења, малој Лани (3) дијагностикована је цироза јетре, за коју су доктори рекли да је трансплантација могућа када напуни три године. Неколико удружења покренуло је хуманитарну акцију како би се новац прикупио јер је потребна велика сума, пошто ће се операција, највероватније, радити у Италији.

Чекајући операцију у нади да ће се све добро завршити, малу Лану чува осмогодишњи брат Лука.

– Сви смо уз Лану и желимо да оздрави, као једини брат трудим се да будем уз њу највише – рекао је посетиоцима храбри и за своје године већ врло зрео и одговоран Лука, док га је сестра грлила.

Родитељи, Игор и Љиљана Лазаревић, одгајају још и три старије ћерке: Петру (16), Александру (13) и Сању (10). Са њима је и бака Гордана. Њих осморо живи у кући пуној влаге, недовршеног спрата, без функционалног купатила, веш-машине и свега оног што је свакој породици данас неопходно за нормалан живот.

– Муж и ја не радимо, а од прихода имамо социјалну помоћ и дечији додатак у износу од 30.000 динара. Нажалост, због болести ћерке половина новца иде за њене лекове и прегледе, пошто се Лана лечи у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој улици, у Београду. Поред тога, имамо око 40 ари окућнице, пластеник и неколико хектара земље, па садимо поврће за наше потребе – каже мајка Љиљана.

Велики проблем Лазаревићи су имали са струјом, када су неколико месеци живели у потпуном мраку. Због оскудних прихода, а великих трошкова за Ланино лечење, нису успевали да плате рачуне, па је дуг тренутно око 350.000 динара. Снашли су се за струју, али дуг је остао.

– Страшно је било тих неколико месеци, поготову што је била зима. Деца су учила под свећом, свих петоро су били веома уплашени. Успели смо уз помоћ добрих људи да направимо купатило, које нисмо имали, али нам фали још хидрофор и септичка јама како би оно било функционално и како се деца не би више купала у кориту са водом коју загревамо на шпорету – објашњава отац Игор са колико се све недаћа ова породица суочава.

Због његових проблема са видом и слухом, отац тешко долази до посла, па углавном само повремено надничи, када има прилику. Трактор би му, каже, доста олакшао јер део земље је под шумом, па би могао да сече дрва, а и да помаже другим људима за накнаду.

И поред свега, мали Лазаревићи чине најпозитивнији део породице. Сложни и пуни енергије, показују да слога и љубав могу да надоместе много тога што фали.

– Волео бих да имам једну косу, па да будем косач и косим траву по цео дан – рекао је на крају Лука своју највећу жељу и успео да насмеје све присутне.

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће акцију помоћи породици Лазаревић. Лана, Лука, Петра, Александа и Сања заслужују да живе као и њихови вршњаци, па свако ко жели да им помогне, треба да посети сајт www.srbizasrbe.org и информише се о начинима донирања  новца.

С. Л.