МОЛБА УПУЋЕНА СПЦ
Да Теслу прогласи за свеца

„Високо поштовани архијереји Светог Синода СПЦ,

предлажем Српској православној цркви, и молим, да се на наредној седници Синода размотри предлог за канонизацију Николе Тесле и његово проглашење за Светитеља српског. Предлажем Синоду СПЦ и да се 10. јули прогласи за верски празник посвећен Тесли. Ноћ између 9. и 10. јула обележавати у нашим храмовима широм света духовним бдењима и молитвама и празновати у знак признања Теслиних достигнућа у области науке и духовности”.

Овај предлог је уз потписивање петиције на годишњицу смрти великог научника, на Божић 2021. године, Светом Синоду СПЦ упутио Никола Лончар из Филаделфије, председник Теслине научне фондације.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. у парохијској кући православне Цркве Светог Петра и Павла, у селу Смиљану, у Лици, где му је отац, прота Милутин, службовао. Крштен је већ следећег дана. Детињство је провео у цркви и порти и често је помагао оцу у обављању службе. Шира јавност у СФРЈ и свету дуго није знала да му је отац Милутин био угледни прота, вероучитељ и национални радник првог реда, као и деда по мајци Никола Мандић, као и његов отац Тома Мандић. Ујак Тома Мандић је био парох горњограчачки и зрмањски, а други ујак Николај Петар Мандић, митрополит дабробосански. Из угледне породице Мандића изашло је око педесет свештеника Српске православне цркве.

„Да се Никола Тесла никада није одрекао прадедовске вере православне и да се читавог живота молио Богу, потврђује нам и вајар Мештровић, коме је Тесла тридесетих година прошлог века казивао: ‘Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али је све то у суштини исто’. Тесла је и другима препоручивао религију. Хришћанство и будизам, веровао је, постаће најважније религије будућности”,  написала је Маргарет Чејни, аутор најновије Теслине биографије.

Када се владика Николај Велимировић сусретао са Теслом током Првог светског рата, остала је запамћена и прича о томе да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“?

„Не“, одговорио је Тесла, „али  знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“.

Сам Никола Тесла је у Америци био кум Српске црквене општине у Гери, на освећењу Храма Светог Саве 1938. Био је и председник Српске црквено-школске општине у Њујорку, која му сваког Божића, на дан када је умро, даје помен. На тај дан један од најпознатијих америчких листова „Њујорк тајмс” је написао: „Умро је светац науке“.

Пише Марко Лопушина

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању